Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

KAD SOKOVI ČUDA ČINE: Kombinacija mršavljenja i detoksikacije

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Dijeta sokovima je delimični post koji uključuje konzumiranje sokova i supa. Ova dijeta sadrži vrlo nizak unos kalorija, pa izaziva stanje ketoze, jer telo energetske potrebe zadovoljava razgradnjom mišića i telesne masti. Ipak, sokovi umanjuju neke negativne posledice isključivog posta jer se unose hranljive materije poput vitamina, minerala i ugljenih hidrata koje telo može da iskoristi za energiju.

Konzumiranje sokova, vode i supa delimično ublažava dehidrataciju. Često se preporučuju dijete sokovima od svežeg voća namenjene pražnjenju creva, ali većinom se ova dijeta sprovodi kao deo postupka čišćenja ili kao kombinacija mršavljenja i detoksikacije.

Važno je napomenuti da se ova dijeta sme sprovoditi samo nekoliko dana i da dugoročno mršavljenje na ovaj način može biti opasno. Dakle, gubitak težine do kog će doći usled ove dijete posledica je niskog unosa kalorija, gubitka vode i potrošnje telesnih masti.

Da li je ova dijeta za vas?


Dijeta sokovima može da bude dobra za nekoga ko želi dijetu s izuzetno niskim unosom kalorija, ali ne i potpuno gladovanje. Dakle, ova dijeta će odgovarati osobama koje vole da piju dosta tečnosti. Ne preporučuje se svakome, jer je vrsta posta koju ne mogu da podnesu sve osobe na isti način. Ovu dijetu trebalo bi da izbegavaju osobe koje imaju dijabetes, srčane tegobe ili oslabljen imunitet.

Sve vrste tečnosti, sokovi i čajevi mogu da se nabave u svim prodavnicama, ali i da se naprave kod kuće. Preporučuju se šetnje i umereni trening, a nekih prevelikih promena u načinu života nema.

Važno je da napomenemo da se ova dijeta sme sprovoditi najviše nekoliko dana (najbolje dan, dva).

Primer jelovnika za dva dana:

Međuobrok: biljni čaj

Doručak: sok, voda

Međuobrok: sok, voda

Ručak: supa, voda

Međuobrok: sok, voda

Večera: supa, voda

Međuobrok: sok ili biljni čaj, voda

Ovakva vrsta dijete je savršen izbor za detoksikaciju tela nakon praznika, previše hrane koju pojedete kroz dan, za ubrzavanje metabolizma i slično. Što se tiče sokova, preporučuje se upotreba organski uzgojenih namirnica (voće, povrće) kako bi se izbegao unos štetnih namirnica u organizam.

Takođe, domaća supa, koja je spremljena od svežeg povrća izvrsna je za detoksikaciju i čišćenje upravo zbog sastojaka koje stavite u nju (bez konzervansa, ulja i slično). Supe možete da spremate kao pasirane ili tečne (može se jesti/piti i samo tečnost u kojoj se kuva povrće).