Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Ove namirnice suzbijaju želju za slatkišima

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Taj nagli pad podstiče još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug. Možete ga prekinuti samo jedući zdravu hranu koja sprečava žudnju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljeni hidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije.

Sledeće namirnice zadovoljiće vaše potrebe za slatkim, bez štete za vaše zdravlje.

1. Paradajz

Paradajz je delotvoran protiv žudnje za šećerom, jer sadrži visok nivo triptofana – materije koju telo pretvara u serotonin. Ovaj plod bogat je i hromom, mineralom koji umanjuje žudnju za hranom i reguliše holesterol i nivo glukoze u krvi.

2. Jabuka

Jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkišima je jabuka. Lako ju je nositi sa sobom i nije ju je potrebno guliti ili rezati kao drugo voće. Čak i kisele sorte jabuke sadrže mnogo zdravih ugljenih hidrata. Ovo je voće bogato i prehrambenim vlaknima, koja daju osećaj sitosti i smanjuju glad.

3. Kukuraz šećerac

Slatki kukuruz još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u “odvikavanju od slatkiša”. Posebno dobro suzbija želju za slatkim kad je skuvan. Obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za jedenje šećera smanjuje i glad.

4. Slatki krompir

Još jedno povrće koje vam može pomoći je slatki krompir. Ova namirnica neće samo zadovoljiti vašu žudnju za slatkim, nego će dodatno organizam snabdeti vitaminom C, D i B6 i gvožđem. Hranjive materije u slatkom krompiru mogu sprečiti bolesti srca, rak i druge degenerativne bolesti.

5. Cimet

Cimet je fantastičan začin koji ima izvrstan ukus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima. Cimet odlično pomaže protiv želje za slatkim. Ovaj začin sprečava nagle oscilacije u nivou glukoze koje pridonose žudnji za šećerom i time odlaže potrebu za unosom nove porcije šećera.