Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Ovih 10 namirnica slobodno konzumirajte i posle isteka roka trajanja

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

1. Jaja
Ako se čuvaju propisno, dakle u frižideru, jaja mogu trajati od tri do pet nedelja. Naravno, ovo važi samo ukoliko ih stalno držite u frižideru.

2. Mleko
Nedelju dana posle isteka roka koji je utisnut na ambalaži mleko može ostati pitko i zdravo za upotrebu. Lako je uočljivo da li je promenilo miris, ukus ili izgled.

3. Kečap
Kečap koji se drži u frižideru može da traje i do šest meseci, pa je i nakon isteka roka trajannja savršeno bezbedan za konzumiranje. Naravno, ukoliko primetite čudan miris ili buđ, nemojte ga jesti.

4. Maslinovo ulje

Rok trajanja maslinovog ulja je do dve godine, a da bi zadržalo svoja hranljiva svojstva preporučuje se da ga držite na hladnom i tamnom mestu gde se neće pokvariti.

5. Kiseli krastavci
Rok trajanja otvorene tegle kiselih krastavaca je godinu dana ako je čuvate u frižideru, a isto pravilo važi i za masline.

6. Sirće
Rok trajanja sirća je gotovo beskrajan, a ako se dogode neke promene u boji ili talogu i dalje je siguran za korišćenje.

7. Med
Dobar med svoja svojstva ne gubi s vremenom stajanja, stoga je dobar dokle god se ne potroši.

8. Kafa
Palovanje kafe koje ste otvorili i na koje ste zaboravili valjano je za korišćenje čak tri do pet meseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kafe ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.

9. Maslac
Dve nedelje nakon isteka roka maslac je siguran za konzumiranje, u zamrzivaču može da stoji čak devet meseci.

10. Začini
Cimet, biber, crvena paprika... gotovo svi začini zadržavaju svojstva dve godine nakon označenog isteka roka, pri čemu je važno čuvati ih u teglama i na suvom i tamnom mestu.