Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Ovo su najbolje namirnice za mršavljenje

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Koje vrste hrane sagorevaju salo?

Kupus

Prvo i osnovno, izraz „hrana koja sagoreva salo“ ne označava bukvalno određene vrste namirnica koje će sagorevati masne naslage i kalorijske depoe. Umesto toga, ova hrana pomaže u sagorevanju masnoća, ili putem ubrzavanja metabolizma ili kroz razlaganje masnih komponenti. Kada se uzima u adekvatnim količinama i upari sa fitnes programom odobrenim od strane lekara, čini se da ova hrana zaista sagoreva masnoće. Takođe je važno podvući da je vaša majka imala pravo! Najbolje je jesti voće i povrće, jer ove vrste hrane najviše pomažu u procesu sagorevanja masti.

Hrana koja sagoreva masnoće je ona koja se metaboliše većom brzinom nego druge vrste hrane, kada se kombinuje sa vežbanjem. Namirnice bogate vitaminom C ili one koje sadrže vlakna jesu dobri primeri hrane koja sagoreva masti. Neke od ovih namirnica jesu:

Grejpfrut

Limun

Limeta

Pomorandža

Kupus

Celer

Šargarepa

Lubenica

Jabuka

Ovsena kaša

Paprike

Vitamin C je posebno koristan jer razvodnjava ili u tečno stanje prevodi masnoću. Usled toga, masne naslage su efikasnije i lakše ih je sagoreti tokom vežbanja. Svakodnevna konzumacija citrusnog voća zaista rezultuje ubrzanjem metabolizma. Grejpfrut je oduvek bio poznat po tome što snižava nivoe insulina, što će vas zauzvrat učiniti manje gladnima.

Zeleni čaj

Dobro, ne radi se o hrani u pravom smislu te reči, ali za zeleni čaj se kaže da je fantastičan sagorevač masti, jer ubrzava metabolizam. To ne znači da možete pijančiti po celu noć i očekivati da će sve biti oprošteno nakon nekoliko šolja čaja, ali ispijanje ovog napitka ili uzimanje suplemenata na bazi zelenog čaja, mogu dati metabolizmu vetar u leđa.

Mlečne prerađevine

Mlečne prerađevine mogu blokirati produkciju kalcitrola, hormona koji sintetiše mast. Nemojte se prejedati sireva, ali pijte obrano mleko ili jedite nisko-masni ili bezmasni jogurt, svakodnevno.

Voda

Iako nije prva stvar koja padne napamet kada je u pitanju hrana koja sagoreva masti, voda predstavlja obavezno oružje u arsenalu svakoga koji drži dijetu. Ne samo da vam izaziva osećaj sitosti, već vas drži i hidriranim. Dehidrirane osobe imaju sporiji metabolizam.

Vruća i začinjena hrana

Halapenjos (kajen ili čili paprika), ne samo da vašoj hrani dodaje „ono nešto“, već daje i metabolizmu podstrek na taj način što ubrzava srčani rad.

Proteini

Proteini dovode do toga da vaše telo „vrelije gori“, što naravno pomaže u sagorevanju kalorija i masti.

Drugi načini za sagorevanje masti

Ipak, nemojte se samo prejesti gore pomenute hrane i očekivati da izgubite na težini. Kako bi izgubili višak kilograma i zadržali novostečenu težinu, moraćete da mast sagorite vežbanjem. Kada je u pitanju mršavljenje, jedini način da to uradite trajno je „polako ali sigurno“ pristup. Sagorevanjem veće količine kalorija nego što unesete, sigurno ćete izgubiti na težini.

Uvek je najbolje konsultovati lekara pre početka realizacije bilo kakvog plana za mršavljenje. On će vam pružiti savet u vezi sa najboljom dijetom za vašu težinu i životni stil, kao i u vezi sa najefikasnijim tipom fitnes programa.