Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

PET LAKIH KORAKA: Sagorite masti BEZ IKAKVOG NAPORA

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

DORUČKUJTE

Konzumiranje doručka je kao pritiskanje dugmeta za ubrzanje metabolizma. Nikada nemojte više da preskačete doručak. Istraživanje Univerziteta u Masačusecu otkriva da ćete, ako preskačete doručak biti 4,5 puta više skloniji gojenju.

Trudite se da jedete u roku od 90 minuta nakon ustajanja. Oni koji preskaču doručak skloniji su da zamene unos kalorija beskrajnim grickanjem tokom dana, a nekad su toliko gladni da mogu da se prejedu za ručak ili večeru.

Takođe je dobro da se potrudite da vaš doručak sadrži proteine. Naučnici s Univerziteta u Virdžiniji su još 2008. godine otkrili da su ljudi koji su konzumirali proteinski doručak od 600 kalorija u roku od osam meseci izgubili više kilograma u odnosu na one koji su konzumirali doručak od 300 kalorija i tek polovinu proteina.

Konzumiranje dodatnih proteina pruža osećaj sitosti koji može da potraje tokom dana.

Probajte sa omletom od dva jaja i obranim mlekom.

VEŽBAJTE

Gubljenje kilograma je nezamislivo bez vežbanja. Ako zaista želite da smršate morate da svom treningu dodate intervalne treninge i vežbe s otporom.

Kao najbolji za spaljivanje masti i poboljšanje kondicije su se pokazali kratki intenzivni naporni pomešani s periodima sporije aktivnosti.

Treba da radite određene vežbe otpora kako bi nabildovali mišiće. To će povećati sagorevanje masti nakon što je vaš trening završen, budući da će vaše telo da sagori dodatne kalorije u cilju oporavka mišića.

JEDITE REDOVNO

Jedite tri glavna obroka i jednu ili dve užine kako biste održali svoj metabolizam i držali ga na optimalnoj brzini. Kada jedete ređe ili preskačete obroke, vaš metabolizam se usporava, štedi energiju i skladišti masti. S druge strane, svaki put kada jedete, vaš metabolizam se ubrzava jer mora da vari hranu.

Kad god je to moguće, pripremite hranu od sirovih namirnica. Na taj način ćete da izbegavate posetu restoranima brze hrane i gotovim jelima koja su često puna kalorija, ugljenih hidrata, soli i masti. Ako sami pripremate svoj obrok, u svakom trenutku ćete znati šta upravo jedete.

ELIMINIŠITE RAFINISANE UGLJENE HIDRATE

Potpuno izbacite ili drastično smanjite unos kolača, biskvita, čokolada, slatkih pića, voćnih sokova, testenine, belog hleba, paradajza i zašećerenih žitarcia. U pitanju su rafinisani ugljeni hidrati, koji su puni masti, koji podižu šećer u krvi, podstiču žudnju za hranom i pomažu masnim naslagama da se skladište oko vašeg struka.

Takođe je važno da zapamtite da su složeni ugljeni hidrati esencijalni za dobro zdravlje. Stoga, zamenite prerađene ugljene hidrate voćem i povrćem, hlebom od integralnom brašna, smeđim šećerom i integralnom testeninom.

Ipak, trudite se da ih konzumirate pre 18 sati, jer ćete na taj način omogućiti telu da sagori energiju koju oni sadrže nego da skladišti masti dok spavate.

IZBEGAVAJTE ALKOHOL

Alkohol sprečava vaše telo da sagoreva masti, a zauzvrat unosite mnogo praznih ugljenih hidrata koji će vas naduti.

Smanjenje unosa alkohola tokom četiri nedelje je najbolji način da počnete s kontrolisanjem unosa šećera.