Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Vodite računa: Neprovereni suplementi mogu da izazovu više štete nego koristi!

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Suplementi često mogu da izazovu više štete nego što mogu da pomognu. Ovo je pogotovo izraženo kada se radi o suplementima za mršavljenje. Suplementi za podizanje imuniteta i kondicije mogu da pomognu, ukoliko se izabere na pravi način.

Bitno je da se dijagnostikuje nedostatak datog vitamina ili minerala i uz savet stručnjaka izabere suplement koji će osobi odgovarati. Uzimanje suplemenata na svoju ruku nikako ne preporučujem. Pogotovo kada se radi o deci, trudnicama i sportistima. Znam da se često poseže za raznim dodacima, ali ja ipak preporučujem da se bez konsultacije sa doktorom ne uzimaju. Suplementi za mršavljenje su najčešći, pa je samim tim na tržištu dostupan i dobar deo njih koji nije proveren – naglašava nutricionista i porodični aromaterapeut Milka Raičević.

Vitamin D nedostaje ljudima na našem podneblju

Čak iako imamo dosta sunčanog perioda tokom godine, našim ljudima manjka vitamin D, tvrdi nutricionita.

- Mnogo je priče o štetnosti sunca, tako da ga se više krijemo i zbog toga ne možemo da prirodan način da dođemo do pomenutog vitamina. Nosimo šešire, duge rukave, mažemo se kremama za sunčanje... Rešenje može da se nađe, npr. ukoliko se sunčate samo 20 minuta, ili u ranom jutarnjem ili popodnevnom periodu - objašnjava ona.

Kako da prepoznate da vam nedostaje vitamin D?

I dok mnogi pogrešno misle, da je teško uočiti nedostatak vitamina D, postoje neki indikatori koji jasno ukazuju na to. Gojaznost na prvom mestu.

Problem sa gojaznošću ukazuje baš na ovaj nedostatak. Malaksalost, slabost, pojačano znojenje, takođe mogu da budu simptomi manjka ovog vitamina. Preventivno se daje bebama za vreme prve prve godine života, a kod osteoporoze vitamin D se daje u kombinaciji sa kalcijumom zbog smanjena odlaganja kalcijuma u kostima. Zato se i smatra da zdravlje kostiju zavisi od ovog vitamni, jer kosti bez njega postaju slabe, savijaju se i lome – ističe porodični aromaterapeut.

Vitamin C je presudan za održavanje imuniteta, te zbog toga mnogi uzimaju pojačane količine ovog vitamina da bi izbegli viruse i prehlade.

– Ukoliko ste hronično umorni, bez obzira na to da li ste spavali dovoljno ili ne, koža vam je bleda, osećate malaksalost i nesvesticu, verovatno je da imate problem sa nedostatkom vitamina C. S nedostatkom ovog vitamina uglavnom kubure pušači. Uvek sam za to da se na prirodan način, kroz ishranu organizam opskrbi nedostajućim vitaminima i mineralima, ali ukoliko postoji potreba i za dodatnim izvorima, najbitniji je pravi izbo uz konsultaciju – zaključila je nutricionistkinja.

Kako kupovati vitamine?

• U poplavi svih mogućih suplemenata osnovno pravilo je da vam pri kupovini pomogne osoba koja je stručna.

• Kada kupujete vitamine za decu, odaberite one koji su pre svega ukusni i ugodni za uzimanje kako bi ih dete prihvatilo i, svakako, vitamine koji su namenjeni deci jer su po sastavu i koncentraciji primereni njihovom dobu. Pri izboru važno je odabrati one koji sadrže gvožđe u obliku ferofumarata što deci neće izazvati pojavu tamnjenja zuba.

• Suplemente treba uzimati samo na temelju dijagnostikovanog nedostatka datog vitamina i u tačno primerenim količinama, a ne zato jer to piju vaši kolege, prijatelji ili zato što je to trenutno "in".