Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Med i cimet

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Med-i-cimet-300x237 Jedite med i cimet i ojačajte imunitte u hladnim danima.

Jedan od načina da ojačate imunitet u ovim hladnim danima jeste da, pored ostalih zdravih namirnica bogatih vitaminima i mineralima, svakog jutra pre doručka uzmete i kašičicu meda. Med možete jesi u kombinaciji sa brojnim drugim namirnicima, a jedna od dobitnih jeste kombinacija meda i cimeta, koji je poznat po antiseptičkim i antibaktericidnim dejstvima.

Šta sadrži med?

Inače samo jedna kašičica meda sadržo preko 70 razvnovrsnih sastojaka, a precizan recept zavisi od mešavine cveća i biljaka čiji nektar pčele sakupljajju. U suštini oko 80 odsto ove namirnice jesu ugljeni hidrati, od kojih najviše ima fruktoze i glukoze. Oko petine meda jeste voda, koja utiče na viskoznost, težinu i kristalizaciju meda. U kašićici meda nalaze se i kiseline, ali ne mnogo. Njihoa zastupljenost i Ph vrednost zavise od vrsta biljaka od kojih je napravljen med kao i od podneblja. Ova namirnica obiluje i vitaminima, a najviše ima vitaminima iz grupa B i E.

Med i cimet

Ako želite pre svega da povećate životnu energiju ovo je prava kombinacija za vas. Med sa cimetom daće vam osećaj spokojstva i zadovoljstva. Takođe, brojna istraživanja su pokazala da konzumiranje meda i cimeta svakodnevno u malim količinama poboljšava rad srca i ublažava infekcije mokraćnih kanala. Ovo treba jesti i kod problema loše probave kao i kod prehlada, jer su med i cimet prava bomba zdravlja pa će ojačati vaš imunitet. Kombinacija ovih namrinica leči akne ali sprečava i njihovo nastajanje, a preporučuju se i za čišćenje probavnog trakza od parazita i bakterija koje usporavaju varenje.

Kako konzumirati med i cimet?

Ako ove dve namirnice kombinujete kako bi poboljšali srčani rad i rešili probleme sa srcem najbolje je da napravite smešu koju ćete mazati na hleb i doručkovati. Lekari tvrde da ovo smanjuje holesterol i ujednačava srčani ritam.

Osobe koje imaju probelma sa opadanjem kose trebalo bi da naprave mešavinu koja sadrži tri kašike toplog maslinovog ulja uz kašiku meda i naravno kašičicu cimeta. Ovo se nanese na kosu i drži oko 15 minuta, a zatim ispere i kosa se šamponira uobičajenim sredstvima. Rezlutati će biti vidljivi nakon vrlo kratkog perioda. Kod problema sa infekcijom mokraćne bešike najbolje jeste da se pomaešaju dve kašike cimeta u prahu i kašičicu medai da se popije, dok je kod problema zubobolje rešenje da pomešate kašičicu cimeta u prahu i pet kašićica meda i da stavljate na zub tri puta dnevno. Osobe koje imaju problema sa aknama treba da naprave smesu od tri kašike meda i kašičice cimeta u prahu. Ovo treba stavljati dve nedelje svakke večeri pre spavanja.

Med se preporučuje i kao hrana ali i kao lek kod brojnih problema, pa ka možete uzimati i preventivno. Zasladićete se odlično i sprečit mogućnost pojave neke od infekcija.