Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Benigni tumori vagine

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Na vagini mogu da se jave benigni tumori od kojih su najčešci ciste vagine, koje obično i nisu pravi tumori već ciste ostataka Gartnerovih kanala. Dok su male, ove ciste prolaze bez simptoma, a kada porastu žena ih obično sama napipava u vagini pri ispiranju. Tada mogu da otežavaju obavljanje polnih odnosa i da dovode do simptoma izazvanih pritiskom ciste na okolinu. Isto tako, ciste vagine, naročito ako su vece, mogu da prave smetnje u drugo doba porođaja i da otežavaju izlazak ploda. Male ciste na vagini koje ne pokazuju tendenciju ka uve
cavanju i koje ne pričinjavaju ženi nikakve smetnje i ne izazivaju dmge neugodne simptome, mogu se uz povremenu kontrolu, ostaviti bez lečenja. Kod velikih cista lečenje je operativno. Pre operacije kod cista na prednjem zidu vagine treba pažljivo proveriti da se možda ne radi o divertikulumu mokracne bešike, uretre ili cistoceli. Operacija se obično izvodi bez teškoća i bez komplikacija. To, međutim, nije uvek slučaj, a naročito kada se ciste Gartnerovih kanala penju naviše, visoko u parametrija, tako da ih je vrlo teško operacijom odstraniti.
Od ostalih benignih tumora vagine mogu da se nađu tumori epitelnog i vezivnog tkiva, ali su oni ne samo veoma retki nego i bez posebnog kliničkog značaja.
Od ostalih tumora epitelnog porekla viđaju se papilomi, koji su obično na peteljci, a od tumora vezivnog tkiva fibromi i veoma retko angiomi. Iako ovi tumori sami po sebi nisu klinički važni, preporučljivo je njihovo operativno odstranjivanje i histološki pregled preparata.