Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Stevia - prirodna zamena za šećer bez kalorija

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Autor: Nemanja Šambaher PSPE, FISAF PT, 07.10.2012.

Stevia je prirodni zasladjivac, proizvodi se od biljke Stevia rebaudiana Bertoni. Biljka pripada najvećoj familiji biljaka Asteraceae (porodica suncokreta). Postoji oko 240 bliskih rođaka steviji i sve potiču od tropskih i suptropskih područja Severne, Centralne i Južne Amerike.
Stevia - prirodna zamena za šećer bez kalorija


Otkriće biljke se pripisuje Italijanskom-Švajcarskom botaničaru Dr Moises S. Bertoni – ju, 1901. godine. Medjutim, istraživači su otkrili da se biljka koristila kao zaslađivač u hrani kod tamošnjih urođenika, još u 16. Veku.

Prirodni sastojci Stevie – glikozidi (steviozidi i rebaudiozidi A i C) čine je i do 250-300 puta slađom od običnog belog šećera. Ovaj podatak ide u prilog dijabetičarima i ostalim ljudima zavisnim od šećera, jer se stevia može koristiti kao odlična zamena za šećer, a pri tome stevia ne ispoljava nikakva štetne efekte koji se javljaju kao posledica konzumiranja belog šećera :

 1. Stevija nema kalorijsku vrednost, za razliku od šećera (1gr belog šećera  sadrži četiri kalorije)
 2. Nema glikemijski indeks, to jest ne utiče na povećanje šećera u krvi,za razliku od belog šećera koji izaziva visok šećer u krvi (hiperglikemija)
 3. U istraživanjima je dokazano da stevia čak snižava nivo šećera u krvi, tako što poboljšava osetljivost ćelija na insulin. Takodje, pokazano je i u eksperimentima na životinjama da aktivne komponente u steviji mogu da utiču i na povećano stvaranje insulin
 4. Stevia ne doprinosi stvaranju zubnog karijesa, za razliku od belog šećera
 5. Za razliku od belog šećera koji samo sadrži kalorije, stevija je veoma nutritivna (cink, magnezijum, gvožđe, rutenijum, vitamin A I C)
 6. U određenim studijama je pokazano da stevia čak može i da smanji krvni pritisak. Medjutim, postoje i studije koje nisu našle takve rezultate, tako da ne treba gajiti prevelike nade da stevia može efikasno da snižava krvi pritisak, već da se koristi kao odlična dopuna ishrani, koja može da pomogne organizmu u snižavanju krvnog pritiska

Stevia začin se dobija jednostavnim ekstrahovanjem vode iz biljke, koja zatim podleže daljoj obradi, preko koje se koncentrišu slatke komponente lista stevije i sprema kao gotov proizvod.

Pre-klinička I klinička istraživanja su pokazala da je korišćenje ekstrakta stevije bezbedno za generalnu populaciju, uključujući ljude sa dijabetesom, deca, trudnice, a pored toga ne postoje neželjeni efekti i alergije. Stevija je odobrena za korišćenje u Evropi 2011. godine.

Steviju možete naručiti putem naše internet prodavnice.

REFERENCE:

 1. An evidence-based systematic review of stevia by the Natural Standard Research Collaboration. Ulbricht C, Isaac R, Milkin T, Poole EA, Rusie E, Grimes Serrano JM, Weissner W, Windsor RC, Woods J., Cardiovasc Hematol Agents Med Chem. 2010 Apr;8(2):113-27.
 2. Antihyperglycemic and blood pressure-reducing effects of stevioside in the diabetic Goto-Kakizaki rat . Jeppesen PB, Gregersen S, Rolfsen SE, Jepsen M, Colombo M, Agger A, Xiao J,Kruhøffer M, Orntoft T, Hermansen K.Department of Endocrinology and Metabolism,Molecular Diagnostic Laboratory, Aarhus Amtssygehus, Aarhus University Hospital, Aarhus, Denmark.
 3. International Stevia Council (www.internationalsteviacouncil.org)
 4. Stevioside induces antihyperglycaemic, insulinotropic and glucagonostatic effects in vivo: studies in the diabetic Goto-Kakizaki (GK) rats. Jeppesen PB, Gregersen S, Alstrup KK, Hermansen K.Department of Endocrinology and Metabolism C, Aarhus University Hospital, Denmark.
 5. Steviol glycosides from Stevia: biosynthesis pathway review and their application in foods and medicine.Yadav SK, Guleria P.CSIR-Institute of Himalayan Bioresource Technology, Palampur, 176061, HP, India