Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Prolaktin

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Prolaktin

prolaktin

Normalne vrednosti: Muškarci: 98-456 mIU / L
                                    Žene: 27-637 mIU / L

Povišene vrednosti prolaktina:

javljaju se u više od 40% svih amenoreja. Povišena koncentraciJj prolaktina u serumu može biti uzrokovana terapijom inhibitorima dopamina, hipotireozom, adenoma hipofize, a postoji i nasledna hiperprolaktinemija. Visoke koncentracije prolaktina imaju inhibitorno ulogu na stvaranje steroida u jajniku te na stvaranje gonadotropnih hipofiznih hormona i njihovo izlučivanje u krvotok.

Visoke koncentracije prolaktina mogu se naći iu bolestima bubrega i doJke.
U muškaraca hiperprolaktinemija dovodi do impotencije a i smanjenja libida u muškaraca i žena.

Smanjene vrednosti prolaktina:

javljaju se u karcinomu dojke, hipofunkcija štitne žlezde, šizofreniji, paranoidnim stanjima i drugim psihozama, u anoreksiji nervozi, depresiJi, reumatoidni artritis i bulimiji.


Sinteza se odvija u prednjem režnju hipofize, a regulisana je hipotalamički peptidima (PIH, engl. "Prolactin inhibiting hormone" i PRF, engl. "Prolactin releasing factor").
Prolaktin je vrlo važan hormon u reprodukcionom ciklusu čoveka. Do danas Je opisano više od 80 različitih fizioloških dejstava prolaktina. Delovanje mu se uglavnom svodi na regulaciJu stvaranja i sekrecije mleka u dojci za vreme laktacije, na regulaciJu reprodukcionog ciklusa kao i uticaJ na metabolizam fetusa i maJke u trudnoće i tokom perioda laktaciJe. Manje variJaciJe koncentraciJa mogu se primetiti iu zdravih žena tokom dana, u stresnim situaciJama, nakon pregleda doJki i ginekološkog pregleda. Prolazni porast koncentraciJa može se ustanoviti u menstrualnom ciklusu (oko ovulacije), ali nema kliničku važnost. Uzimanje lekova, kao što su neka antidepresivna sredstva, antihistaminici, oralna kontracepciJa i estrogeni, mogu biti uzrokom farmakološki izazvane hiperprolaktinemije.