Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Tiroksin (T4)

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Tiroksin (T4)

thyroxin_mol_altref_001

Normalne vrednosti: Muškarci i žene: 66-181 nmol / L

Povišene vrednosti tiroksina:

javljaju se kod primarne hipertireoze, meningokoknog meningitisa, virusnog hepatitisa, malarije, toksične guše, hipertiroidizma, subakutnog tiroiditisa, Hashimotove bolesti, porfirije, akutnih psihijatrijskih stanja, u zavisnosti o drogama (opijati i njihovi derivati), posttraumatskog stresa, depresije, miastenije
gravis, alkoholne ciroze, pre-eklampsije i nasledne skolioze.
Snižene vrednosti tiroksina:

javljaju se i u tripanosomiji, infekcijama, karcinomu dojke, hipotirpidizmu, subakutnom tiroiditisu, Hashimotovoj bolesti, dijabetičkoj acidozi, akromegalije, proteinskoj malnutricija, anorekija nervosa, akutnoj respiratornoj infekciji, cirozi jetre, celijakiji, enteropatija s gubitkom proteina, malapsorpcije, nefrotičkom sindromu, hroničnoj bubrežnom oštećenju, abortusu, pre-eklampsija, hirsuitizmu te u reumatoidnom artritisu 

Smanjena koncentracija vezanog i slobodnog T4 nalazi se u primarnoj hipotireozi jer ih štitnjača manje stvara. TSH je u isto vreme povišen i to je najosetljiviji pokazatelj primarne hipotireoze.


Normalna funkcija štitne žlezde je stvaranje i izlučivanje hormona u krv što Je čini žlezdom s unutrašnjim lučenjem (endokrina žlezda). Ti hormoni se nazivaju jodtironini i od ukupne količine izlučenih hormona 90% čini tiroksin ili T4, 10% trijodtironin ili T3.

Tiroksin (T4) najvažniji je proizvod štitne žlezde. Integralni je deo osovine hipotalamus-hipofiza-štitna žlezda. Anabolički deluJe na metabolizam. Sinteza i izlučivanje T4 događa se postepeno - jodiranje, sparivanje, pohrane te izlučivanje. Otpuštanje hormona štitne žlezde u krvotok javlja se po potrebi i pod uticaJem TSH. Određivanje T4 vrlo je važno u proceni funkcije štitne žlezde. Ukoliko u anamnezi ili u kliničkim nalazima postoji povišen nivo TSH u serumu koja upućuJe na poremećaJ u radu štitne žlezde, trebali bi se određivati hormoni štitne žlezde kako bi se utvrdilo povišenje ili sniženje tih hormona. Glavni deo ukupnog T4 (> 99%) u serumu vezano Je za transportni protein. Vezanje na transportne proteine omogućava brzu eliminaciJu T4; njegovo vreme polu-života je 8 dana.