Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Oprez! Sveže ostavljen

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.
 
Oprez! Sveže ostavljen

Kada je muškarac zaista spreman za novu ljubav? A kada traži samo ženu za „prelazni period“? U narednim redovima ćete možda naučiti nešto više od onoga što ste znali o – muškarcima koji su ostavljeni

Sandra Mitrović je fenomenalna žena, u srednjim četrdesetim. Šarmantna je, duhovita, zabavna, uvek spremna za šalu. Izgleda savršeno, ima dosta životnog iskustva, ali i onog u ljubavi - imala je nekoliko uglavnom uspešnih i nekoliko ne baš tako sjajnih veza. Svesna je da ne postoji odnos koji je samo „med i mleko“, ali uprkos svemu nije izgubila nadu i nije ogorčena. Samo je u ovom trenutku u malo bez­izlaznoj situaciji.
Nakon razvoda pre šest godina, Sandra je dugo razmišljala, sve rastavljala na kockice i ponovo slagala, kako bi saznala, a pre svega razumela, zašto je sve krenulo nizbrdo. Nakon kraće faze unutrašnje borbe protiv uvreda svog bivšeg muža, shvatila je da je u celoj priči i ona sama kriva. A sada? Sada bi bila spremna da se, sa svim onim što je dosad naučila, ponovo upusti u vezu sa nekim novim muškarcem. Da započne ozbiljan odnos sa odraslom osobom, sebi ravnopravnom. Sa prethodnim, Acom, to je i pokušala. Ali on je jednog dana samo prestao da joj odgovara na pozive i SMS poruke.
Iz intimnog druženja sa Vanjom, sledećim bivšim, saznala je da u njegovom životu nije bila jedina s kojom je želeo da „slavi ljubav”. A opet, drugi bivši bivši, Rastko - ničim izazvano, samo joj je odjednom rekao da mu se sve to s njom mnogo brzo dešava.
Zašto je sve išlo nizbrdo? Da li muškarci tek u određenim godinama postaju potpuno spremni za vezu? Ne, ne svi. Sigurno da među onima koji su tek ostavljeni postoji izvestan broj koji su spremni za nove veze i vezivanja. U naporu da te „dragocene primerke” razlikujete od ovih drugih, pomoći ćemo vam sa nekoliko korisnih uputstava.

Sebi ne može da objasni rastanak
Nijedna zrela i razumna žena neće ostaviti sjajnog muškarca bez ikakvog razloga. Zato, ukoliko to „ostavljeni“ ne shvata, to je već alarmantan znak. Nerazumevanje prethodnih grešaka pokazuje da nije spreman i da ne može „da se dogovori sam sa sobom”, a kamoli sa nekom ženom oko jedne veze. Nakon raskida oseća se veoma neprijatno, posebno zbog toga što ne želi da se suoči sa bilo kakvom idejom o svojoj krivici. On, naime, ne želi najednom da počne da razmišlja o sebi i svojim greškama, već ga karakteriše samo jedno jedino stanje: ucveljen je i želi da ga neko teši. Ono što mu je potrebno je žena koja će da mazi njegov ego - kao i ostale delove njegovog tela. Ista ta ne bi trebalo da se nada nekoj ozbiljnijoj vezi s njim.

Zaljubljen u ljubav
Nikada, nikada do sada nije sreo ženu poput vas. Sve druge su bile grozne, povredile su ga i nisu razumele njegovu senzibilnu dušu. A onda je pronašao svoju životnu saputnicu... Pažnja! Taj čovek slepo voli - u pravom smislu te reči! On ne vidi ženu, ne posmatra je kao realno biće. On želi pijani osećaj ljubavi. Želi da svoju ženu navede na to da mu govori ono što on želi da čuje - lepe, senzibilne reči. Ne zato što on to voli, već zato što je povređen. Neizostavno želi da zaboravi činjenicu da je jedna žena mogla da bude tako bezobrazna i bezobzirna i da prestane njega da voli. Počeo je da se povlači onoga dana kada ga, po prvi put, nije pozdravila zaljubljenim očima, već gunđanjem. On se povukao prvo u sebe, a onda od nje.

Želi „nešto da doživi”
Nakon raskida, sve češće je postavljao sebi pitanje - o čemu je ranije sanjao? O velikim avanturama, slobodi i putovanjima. O divljem ljubavnom životu, uzbudljivom seksu i što manje obaveza. Da je napustio svoju bivšu, mogao bi da kaže da je čak srećan što je ponovo sam. Ali najsmešnije u celoj priči je što je ona napustila njega, a da ga pri tom nije pitala da li to sme ili može. Njemu je teško da razume takvu njenu odluku, ali to nikako ne znači da sada s njom želi da gradi savršen zajednički život. On želi ženu koja će se oko njega truditi, i u krevetu naravno. A da pri tom on ima svu slobodu ovog sveta.

Mrzi da pravi planove
Hajde da uživamo u trenutku, bio je njegov komentar na njen poziv da otputuju zajedno za vikend. Ponekad i prizna da od takvih stvari ima strah. A šta mi žene na to kažemo? Pa, nažalost, obično imamo razumevanja. Naša prethodnica nije se lepo ophodila prema njemu (nije ga mazila i pazila), a mi smo u stanju da ga sa mnogo strpljenja polako izvlačimo iz njegove puževe kućice povređenosti. To je pogrešna taktika. Muškarac koji nije dovoljno zreo da shvati da zajednički vikend ne predstavlja potpisivanje bračnog ugovora i koji tri dana pre njega drhti od straha – definitivno je nezreo za novu ljubav u svom životu.

Tekst: Dragana Gojković

Tags: psihologija, mentalno zdravlje, veze, raskid