Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Brzo hodanje produžava život

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

woman-walkingBrzo hodanje može da Vam doprinese mnogo više nego samo dolazak na određeno mesto. Prema rezultatima najnovije studije oni koji brzo hodaju žive duže.

Istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu su analizirali podatke više od 34.000 odraslih straijih od 65 godina. Oni su merili brzinu hoda za svakog učesnika koristeći rastojanje u metrima i vreme u sekundama.

Rezultati su pokazali da je brzine hodanja povezana sa dužinom života, naročito među onima koji su stariji od 75 godina. Brzina hoda od 1,0 metra (3,3 m) / u sekundi ili brže direktno su povezani sa dužinom života. Brzine hoda od oko 0,8 metara (2,6 m) /u sekundi je povezana sa prosečnom dužinom života.

"Hodanje zahteva energiju, kontrolu kretanja I zahteva rad više sistema organa uključujući rad srca, pluća, cirkulatornog , nervnog sistema I mišićno-skeletnog sistema"- naveli su autori. "Lagana šetnja ne ugrozava oštećene sisteme I ne troši velike količine energije."

Autori navode da njihova istraživanja navode na to da brzi hod pomaže u identifikaciji starijih osoba kojima preti rizik od prerane smrti. Istraživači posebnu pažnju poklanjaju onima sa brzinom hoda 0.6 metara u sekundi, što predstavlja jako spor hod.

"Brzina hoda može biti jednostavniji i dostupniji pokazatelj zdravlja starijih osoba"-zaključili su autori ovog istraživanja. Izvor: JAMA, 2011; 305:50-58