Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Ekstrakt nevena leči proširene vene

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Ekstrakt nevena leči proširene vene

Kod proširenih vena, koje se inače dva puta češće javljaju kod žena i posebno su učestale kod osoba koje dugo stoje prilikom obavljanja posla, u terapiji se sve češće primenjuju biljni gelovi, a naročito efikasnim se pokazalo korišćenje jedinstvene kombinacije ekstrakta divljeg kestena i nevena, koja dovodi do ublažavanja bolova i smanjenja osećaja umora u nogama. 

"Toplo vreme pogoduje širenju krvnih sudova, tako da se svakom lekaru opšte prakse u letnjem periodu dnevno u proseku obrate i po dva do tri pacijenta sa problemima cirkulacije ili proširenih vena", ističe prim. dr Javorka Delić, šefica Odeljenja za prevenciju i lečenje oboljenja perifernog krvotoka u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti. 

Ona je dodala da se kod pojave oboljenja preporučuje izbegavanje dugog stajanja i sedenja, povećanje fizičke aktivnosti, pravilna ishrana, smanjenje telesne mase, korekcija poremećaja kao što su ravna stopala. U slučajevima izrazitog proširenja vena preporučuje se upotreba elastičnih kompresivnih čarapa ili operacija, da bi se sprečile komplikacije bolesti, među koje spada i embolija. 

"Divlji kesten se već vekovima upotrebljava kod kardiovaskularnih problema, dok neven predstavlja biljku sa mnogobrojnim korisnim efektima po zdravlje", deluje protiv zapaljenja, antivirusno i zaustavlja razmnožavanje bakterija. 

Količina lekovitih sastojaka u biljkama zavisi od uslova u kojima je ta biljka uzgajana - kaže prof. Radiša Jančić, profesor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, i dodaje da je „zbog toga u primeni lekovitog bilja najvažnije odabrati pravu koncentraciju ekstrakta za lečenje pojedinih oboljenja i poštovati najviše standarde prilikom stvaranja čistoće ekstrakta."