Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Želite da poboljšate pamćenje - vežbajte

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

stariji_vezbajuČuli ste da je vežbanje dobro za vaše telo. Sada su istraživači pokazali da je vežbanje dobro I za vaš mozak. Nova studija otkriva da jednogodišnja umerena fizička aktivnost povećava veličinu hipokampusa mozga kod starijih osoba, što dovodi do poboljšanja memorije.

Istraživači su analizirali 120 starijih osoba koji ne boluju od demencije. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe. Prva grupa je počela sa vežbama brzog hodanja na traci 40 minuta dnavno, tri dana nedeljno. Druga grupa izvodila je vežbe istezanja. Učesnici studije su slikani na magnetnoj rezonanci pre intervencije, posle šest meseci i posle godinu dana da bi se procenila veličina hipokampusa. Hipokampus je moždana struktura koja je odgovorna za sve oblike memorije.

Rezultati su pokazali da je grupa ispitanika sa aerobnim vežbama imala povećanje obima levog i desnog hipokampusa od 2,12% i 1,97%. Te iste regije mozga u grupi koja imala vežbe istezanja bio je smanjen po obimu do 1,40 %.

Grupa ispitanika koja je imala aerobne vežbe takođe je pokazala poboljšanje memorije na prostornim memoriskim testovima.

"Mi smatramo da je atrofija hipokampusa u kasnijem životu skoro neizbežana," rekao je Kirk Erickson, profesor psihologije na Univerzitetu u Pitsburgu, i vodeći autor studije. "Ali mi smo pokazali da čak i umereno vežbanje od godinu dana može povećati veličinu te structure. Takođe smo pokazali da se mozak I u toj fazi života može modifikovati."

Istraživači kažu da je ovo prva studija te vrste da se fokusira na starije osobe.

Izvor:Proceedings of the National Academy of Sciences