Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Šlog - brinite jedino ako imate faktore rizika

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

angio_stentingU skladu sa nedavno objavljenim smernicama novo istraživanje ukazuje da je pregled vratnih arterija potreban samo osobama sa povišenim faktorima rizika od moždanog udara.

Stručnjaci se slažu da ne postoji dovoljno dokaza koje idu u korist za primenu širokog skrininga stanovništva. "Međutim, ako vaš lekar čuje abnormalan protok krvi kada sluša Vaše vratne arterije, ili ako imate dva ili više faktora rizika za moždani udar (kao što su visok holesterol ili porodična istorija), onda je razumno uraditi detaljan pregled vratnih arterija", izjavio je dr Jonathan L. Halperin, profesor medicine na Maunt Sinai medicinske škole u Njujorku.

Faktori rizika za moždani udar su starosna dob, porodičnu istoriju moždanog udara, visok krvni pritisak, visok nivo holesterola u krvi, dijabetes, gojaznost, atrijalna fibrilacija, fizička neaktivnost, bolesti srpastih ćelija i drugih oboljenja srca i krvnih sudova.

Stručnjaci takođe napominju da postoje dve konkurentske procedure koje se koriste za vraćanje adekvatnog protoka krvi u mozak. Karotidna endarterektomija je procedura, koja se koristi pola veka, u kojoj se naslage na arterijma hirurški uklanjaju. Postavljanje stenta je procedura, koja je dostupna oko 15 godina, u kojoj se balon kateter ubacuje u bolesnu arteriju da bi je otvorio i postavio metalnu mrežu u obliku cevi (stent).

Nakon analiza rezultata obe procedure, uključujući i dva nedavna poređenja, naučnici su zaključili da su oba pristupa razumna i bezbedna kada su arterije više od 50 procenata blokirane.

"Rizici ovih postupaka su znatno pale, ali morate da budete sigurni da imate veoma iskusnog lekara koji vlada ovim tehnikama", rekao je Halperin.

Izvor: American Heart Association