Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Mobilni telefoni utiču na mozak?

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

razgovor_mobilnim50-to minuti razgovor na mobilnom telefonu može da poveća vašu moždanu aktivnost. Prema novoj studiji, razgovar telefonom je povezan sa višim metabolizmom glukoze mozga (markera moždane aktivnosti).


Dr Nora D. Volkow sa Nacionalnog institutu za zdravlje, u Bethesda, Mariland, i njene kolege želeli su da vide da li izloženost telefonu utiče na regionalne aktivnosti  ljudskog mozga. U rendomiziranoj studiji, koja je uključila 47 učesnika, mobilni telefoni su postavljani i na levom i na desnom uhu. Jedan je bio isključen, a drugi je bio uklučen, ali na nečujnom režimu rada. Bolesnicima je tada rađen skener mozga da bi se izmerio moždani metabolizam glukoze.

Istraživači su ustanovili da je metabolizam u regiji mozga koja je bliža anteni (orbitofrontalni i temporalni deo moždane kore) oko sedam odsto veći kada se učesnici bili izloženi  50-to minutnim radiofrekventnim-modulisanim elektromagnetnim poljima (RF-EMP), koju emituje mobilni telefon.

"Ovi rezultati pružaju dokaz da je ljudski mozak  osetljiv na efekte radiofrekventnih-modulisanih elektromagnetnih polja tokom korišćenja mobilnog telefona za razgovor", istakli su istraživači.

 

Zasnovano na svojim nalazima, istraživači su zaključili da korišćenje mobilnog telefona za komunikaciju na metaboličku aktivnost mozga. Međutim, rezultati istraživanja ne daju  informacije o tome kako izloženost može uticati na zdravlje ljudi.

"Briga je pokrenuta mogućnošću da RF-EMP koju emituju mobilni telefoni izazivaju rak mozga ... Međutim, ovi rezultati ne obezbeđuju informacije za njihovu relevantnost u pogledu potencijalnog kancerogenog efekte (ili nedostataka tih efekata) kod hronične upotrebe mobilnog telefona. "napisali su autori.

Istraživači ističu da su potrebna dalja istraživanja da bi se utvrdilo da li dugoročno izlaganje može potencijalno da ima štetne posledice.

Izvor: JAMA