Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Nedostatak vitamina D povezan sa plućnim bolestima

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

kasljanjeNova istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina D široko rasprostranjeno među pacijentima sa intersticijalnim plućnim bolestima, a najviše preovladava kod bolesnika sa bolestima vezivnog tkiva.

Istraživači sa Medicinskog koleđa Univerziteta u Sinsinatiju analizirali su nivo vitamina D u 67 bolesnika sa intersticijalnim plućnim bolestima I bolestima vezivnog tkiva sa 51 bolesnikom sa drugim oblicima bolesti vezivnog tkiva. Rezultati su pokazali da učestalost potpunog nedostatka vitamina D je 38% a njegova insuficijencija u 59 %.

Oni sa bolesnici intersticijalnim plućnim bolestima I bolestima vezivnog tkiva su imali daleko veće šanse za nedostatakom vitamina D (52 odsto protiv 20 odsto) i njegove insuficijencije (79 odsto protiv 31 odsto) u odnosu na druge oblike intersticijumskih bolesti pluća. Kod pacijenata sa intersticijalnim plućnim bolestima I bolestima vezivnog tkiva, smanjen nivo vitamina D je snažno povezan sa smanjenom funkcijom pluća. Istraživači zaključuju da vitamin D ima ulogu u patogenezi intersticijumskih bolesti pluća.

Izvor: Chest