Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Nitroglicerin leči i osteoporozu

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

OsteoporosisIsti lekovi koji se koriste za lečenje angine i hronične srčane insuficijencije, takođe mogu pomoći u lečenju osteoporoze. U novoj studiji, naučnici su ustanovili da žene u postmenopauzi koje koriste mast nitroglicerin tokom dve godine su doživele skroman porast koštane mineralne gustine i smanjenje gubitka koštane mase.

Prema autorima studije, broj osteoporotičnih preloma je u porastu, a jeftin i široko dostupan tretman kao što je nitroglicerin, može potencijalno pomoći u ograničenju ovog povećanja. Dr Sophie A. Jamal, iz “Women’s College Research Institute” sa Univerziteta u Torontu i njene kolege želeli su da saznaju da li korišćenje nitroglicerinske masti jednom dnevno može da koristi za povećanje mineralne gustine kostiju (MGK). Tokom randomizirane studije, 243 žena u postmenopauzi primenjivalo je nitroglicerinsku mast ili placebo mažući ih na svoje ruke ili butine pred spavanje, tokom dve godine.

"Otkrili smo da je grupa koja je koristila nitroglicerin imala porast koštane mineralne gustine na kuku i kičmi od sedam odsto, a povećanje debljine kosti za gotovo 25 odsto u svojim nogama. Oni su imali porast od 15 odsto u rukama, u odnosu na placebo grupu. Povećanje debljine kosti bio je neočekivan, jer to nije nešto što vidite sa postojećim terapijama, "rekla je dr Džamal

Autori su utvrdili da svakodnevna primena nitroglicerinske masti ne samo da povećava formiranje kostiju i smanjuje gubitak koštane mase, ali i poboljšava mineralnu gustinu kostiju barem onoliko koliko I postojeći tretmani. Oni su zaključili da dnevne doze nitroglicerinske masti mogu da smanje rizik pršljenskih i ne-pršljenskih preloma.

"Dok drugi tretmani utiču ili na smanjenje preloma kostiju, ili na povećanje formiranje koštane mase, nitroglicerin utiče na oba u isto vreme. Rezultati iz studije su veoma ohrabrujući, ali potrebna su dalja istraživanja , pre bilo kakve preporuke tretmananitroglicerinskom mašću. "zaključuje Dr Džamal.

Izvor:JAMA