Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Nova nada ze lečenje preeklampsije

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

trudnicaŽene koje pate od stanja koje se zove preeklampsije tokom trudnoće mogu u budućnosti da je izbegnu, zahvaljujući novom istraživanju kojim se uspostavlja veza između preeklampsije i autoimunih bolesti.

Preeklampsija je razlog za15 odsto od svih prevremeno rođenih beba, obično se razvija posle dvadesete nedelje trudnoće . Preeklampsija kao rezultat pucanja posteljice , koja donosi kiseonik i hranljive materije do bebe , izaziva visok krvni pritisak , glavobolje i oticanje ruku i lica majke. Jedini tretman za preeklampsiju je da se podstakne porođaj, ako se prevremeni porođaj započne u suviše ranoj fazi trudnoće , to može biti fatalno za bebu . Ukoliko se ne leči, preeklampsija može dovesti do napada , oštećenja bubrega I jetre, šloga i problema sa disanjem, koje ugrožavaju život i majke i deteta.

Nova studija , koju su vodili istraživači sa “Washington University”, “Weill Cornell Medical College”, “the University of Utah” iz Salt Lake City-a, “Newcastle University” iz Britanije i “the Georges-Pompidou Hospital” iz Parza , otkriva vezu između genetske mutacije kod žena sa autoimunim bolestima , kao što je lupus , i genetske mutacije kod žena koji su patile od preeklampsije. Zbog ove veze , istraživači sumnjaju da slučajevi preeklampsije mogu biti izazvani problemima imunog sistema .

U studiji , istraživači su proučavali 250 trudnica sa lupusom ili drugim autoimunim bolestima , npr. sindrom antifosfolipidnog antitela. Od 250 žena , četrdeset je patilo od preeklampsije: trideset je razvilo preeklampsiju tokom studij, a deset je patilo od preeklampsije tokom prethodnih trudnoća .

Naučnici su onda analizirali tri gena koji su uključeni u imuni odgovor organizma na povrede i infekcije . Od četrdeset žena koje su imale i preeklampsiju i boluju od autoimune bolesti , sedam je imalo mutaciju u barem jednom od tri gena. Naučnici su proučavali druge žene koje su imale preeklampsiju, ali ne i autoimunu bolest. Oni su pronašli iste genetske mutacije u pet od 59 žena .

Vodeći autor studije , dr John P. Atkinson , iz “Washington University School of Medicine” u Sent Luisu je citiran kako kaže: "Treba da potvrdimo ove veze u većim studijama, ako potvrdimo ove rezultate možemo razviti bolje načine da se identifikuju i tretiraju žene u opasnosti . "

Jedan od onih " boljih načina " možda je već u pripremi : naučnici su izabrali tri gena za proučavanje zbog veze sa atipičnim hemolitičkim uremičnim sindromom : poremećajem koji izazivan nekontrolisanim imunim odgovorom. Postoji lek za lečenje atipičnog hemolitičkog uremičnog sindroma koji je trenutno na kliničkim ispitivanjima. Ukoliko dalja istraživanja potvrde vezu između autoimunih bolesti i preeklampsije , naučnici mogu da nađu lek za lečenje preeklampsije kod rizičnih majki.

Izvor:PLoS: Medicine