Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Nova rešenje za lečenje dijabetesa

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

 

Nova rešenje za lečenje dijabetesa

DiabetesNajnovije studije pokazuju da kombinovanje leka Ekenatida sa insulinom pruža bolju kontrolu šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Osim toga pomaže i u sprečavanju gubitka telesne težine.

’’Ova studija je dala najbolje rezultate kod pacijenata čiji dijabetes nije dovoljno kontrolisan’’- rekao je John Buse, vodeći autor ovog istraživanja i šef odeljenja za endokrinologiju, Univerziteta Severne Karoline Champel Hill Medicinskog fakulteta.

’’Do sada je bilo nezamislvo držati pod kontrolom gubitak težine kao i izbegavanje značajnih problema sa hipoglikemijom’’-dodao je Buse

Dijabetes tipa 2 je razorna bolest i može dovesti do slepila, bolesti bubrega, infarkta, moždanog udara, amputacije udova, pa čak i raka. Čak i najmoćniji lek za dijabetes, formulacija insulina nazvana Lantus, dovodi do posledica koje ograničavaju uspeh intenzivnog lečenja, zato što izaziva naglo smanjenje šećera i dovodi do naglog gubitka telesne težine.

Ekenatid (Brend: Byetta) je najnoviji lek za dijabetes čiji je aktivni sastojak prvi put otkriven u pljuvačnoj tečnosti Gila čudovišta, velikog guštera iz pustinje Arizona. ’’Prednost ovog leka je u tome što ne pospešuje mršavljenje i ne dovodi do naglog sniženja šećera u krvi’’- rekao je Buse

’’Upravo zato što Byetta i Lantus imaju vrlo različite jačine delovanja, mislili smo da kombinovanje ova dva leka daju dobitnu kombinaciju u tretiranju dijabetesa. Ispostavilo se da smo u pravu, što je divno!’’

Ova studija objavljena je na internetu 7.12. 2010. od strane Annals of Internal Madicine, a biće objavljena u časopisima 18.1.2011.

Tridesetonedeljno istraživanje sprovedeno je u 59 centara u pet zemalja (Grčka, Izrael, Meksiko, Velika Britanija i SAD) sa 261 učesnika. Svi su odrasle osobe sa dijabetesom tipa 2 koji su jednom dnevno primali injekcije Lantusa, sa ili bez dodatnog uzimanja pilula za dijabetes.

Svi pacijenti su dva puta dnevno primali samo injekcije Byetta ili kombinaciju sa Lantus injekcijama.

Među 138 pacijenata koji su primili samo Byetta, 60 % je imalo skoro normalan nivo šećera u krvi i izgubili su oko 4 kilograma, dok je 35% onih koji su imali kombinovanu terapiju i koji su dobili prosečno oko 2 kilograma. Nije bilo razlike u stopama hipoglikemije u obe grupe.

Byetta primaoci su prijavili neželjene efekte tipa mučnine, povraćanja, proliv, ali samo u 10% slučajeva su pacijenti morali da prestanu sa terapijom. Kod kombinovane terapije neželjeni efekti nisu primećeni.

Studija je bila finansirana od strane alianse ’’Eli Lilly’’ i ’’Company and Amylin Pharmaceuticals’’.

Pored Buse-a, autori ove studije su i Richard M. Bergenstal, Leonard C. Glass, Mihelle S. Lewis, Byron J. Hoogwerf and Julio Rosenstock.

 

IZVOR: University of North Carolina at Chapel Hill School of Medicine