Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Oboleli od Parkinsonove bolesti imaju nedostatak Vitamina D

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

 

parkinsonsNova istraživanja pokazuju da osobe kod kojih je otkrivena Parkinsonova bolest imaju visoku stopu insuficijencije vitamina D. Ipak , ova studija pokazuje da koncentracija vitamina D ne opada tokom napredovanja neuroloških bolesti .


Nedostatak vitamina D je povezan za različite poremećaje i hronične bolesti kao što su multipla skleroza, dijabetes i rak. Ranije studije su pokazale das u nedovoljne količine vitamina D češće kod bolesnika sa Parkinsonovom bolešću, ali nije bilo jasno da li je hronicitet bolesti doprineo većoj prevalenciji .

Istraživači ispituju insuficijenciju vitamina D kod bolesnika kod kojih je otkrivena Parkinsonova bolest I koji još nisu započeli terapiju. Oni su pronašli visoke prevalence insuficijencije I deficita vitamina D kod 157 ispitanika kojih se razvija Parkinsonova bolest. Skoro 70 odsto ispitanika imalo je insuficijenciju vitamina D , a više od 25 procenata je nedostatak vitamina D .

"Ovi rezultati su u skladu sa idejom da je dugoročna insuficijencija vitamina D prisutna pre kliničke manifestacije Parkinsonove bolesti i da vitamin D ima značajnu ulogu u patogenezi Parkinsonove bolesti". ističu autori.

Izvor:Archives of Neurology