Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Obrezivanje smanjuje širenje HPV-a

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

circumcisionNova studija otkriva da obrezivanje može sprečiti širenje ljudskog papiloma virusa (HPV).

Prema navodima Američkog Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, HPV je najčešća seksualno prenosiva infekcija. Postoji više od 40 tipova HPV koji mogu da inficiraju genitalne oblasti muškaraca i žena. Ovi tipovi HPV-a takođe mogu da zaraze usta i grlo. Kod žena, infekcija HPV-om može biti preduslov za rak grlića materice.

Ranije studije su pokazale da obrezivanje muškarca smanjue učestalost infekcije HPV-om kod muškaraca. Za ovu studiju, istraživači su analizirali učesnici koji su bili upisani u dve randomizirane kontrolisane studije u Rakai, Ugandi. Istraživači su pronašli da obrezani HIV negativni muškarci pružaju žaštitu u prenosu infekcije HPV-a HIV negativnim ženama.

U studiju su uključeni HIV negativni muškarci i njihovi ženski partneri u periodu između 2003 I 2006 godine. Jednoj grupi muškaraca je odmah odrađeno obrezivanje a drugoj kontrolnoj grupi nakon 24 meseca. HIV-negativni ženski partneri su bili testirani na HPV na početku studije, nakon 12 meseci i nakon 24 meseca.

Rezultati su pokazali da žene koje su imale muškog partnera koji je obrezan (prva grupa) su imale 23% manji rizik da budu inficirane HPV-om.

Autori studije ističu: "Zajedno sa rezultatima ranijih studija, najnoviji podaci pokazuju da obrezivanje pretstavlja efikasnu intervenciju u cilju smanjenja rizika od prenošenja HPV-a seksualnim putem. Međutim, naši rezultati pokazuju da intervencija predstavlja samo delimični zaštitu I da je promocija bezbednog seksa I dalje na prvom mestu.”

Izvor: The Lancet