Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Otkriven način na koji HIV virus uspostavlja latencu.

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

 

Otkriven način na koji HIV virus uspostavlja latencu.

HIVIstraživači u Melburnu došli su do značajnih otkrića u borbi protiv HIV virusa, što nas postavlja jedan korak bliže u lečenju ove opake bolesti.

U istraživanju objavljenom u "Napretci nacionalne akademije nauka" (Proceedings of the National Academy of Science (PNAS)) naučnici sa Univerziteta Monash (Monash University) , Instituta Burnet i Alfred indentifikovali su mehanizam kako HIV virus ulazi u tkz. resting ćelije – glavne ćelije koje nisu inficirane virusom kod osoba na anti-HIV terapiji.

Profesor Monash Univerziteta i jedna od vodećih istaživača u Burnetovom institutu za virologiju Šeron Levin kaže da je jedna od najvećih barijera u lečenju HIV virusa misterija kako se resting ćelije inficiraju I kako virus može ostati sakriven u tim ćelijama godinama uprkos delovanju anti HIV terapije.

“Naš tim naučnika je identifikovao put kojim HIV virus inficira resting CD4-T ćelije I uspostavlja latencu.” kaže profesorka Levin.

Latencija je sposobnost HIV virusa da integriše genetski materijal u genom resting CD4-T ćelija gde miruje ali I zadržava sposobnost da se reaktivira I započne proces replikacije.

“Mi smo pokazali da familija proteina, koji se nazivaju hemokini, koji vode resting ćelije putem krvi do limfnih nodusa mogu da “otključaju vrata” i omoguće ulaz HIV virusa i razvoj njegove latentne faze.”

“Kada jednom HIV virius uđe u ove ćelije, on može preći u fazu mirovanja. Ovako inficirane ćelije nisu prepoznatljive za anti HIV lekove kao ni za imuni sistem. Kada pacijent prestane sa uzimanjem terapije ove ćelije se mogu aktivirati.”

“Razumevanje ovog mehanizma omogućiće nove tretmane koji će onemogućiti da HIV virus uđe u latentnu fazu. Ovaj laboratorijski model latentne HIV infekcije može se koristiti u skriningu lekova koji će se u budućnosti koristiti za izbegavanje latentne faze HIV virusa."

Istraživanje su sproveli saradnici iz Burnetovog instituta, Alfred instituta, Monash Univerziteta, u Kanadi I I Milenijumskog Instituta u Sidneju. (izvor Monash UniversityProceedings of the National Academy of Science)