Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Rano otkrivanje bolesti creva

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

stomach-painMeđunarodni tim istraživača na čelu sa Univerzitetom East Anglia razvili su novu vrstu endoskopa za rano otkrivanje i dijagnozu bolesti creva.

Konfokalni laser Endomicroscope (CLE) sadrži moćni mikroskop koji omogućava lekarima da vide bakterije za koje se misli da su glavni uzročnici oboljenja debelog creva, kao što su Kronova bolest ulcerozni kolitis.

'' Bakterije koje se nalaze u zidovima creva igraju značajnu ulogu u razvoju inflamatorne bolesti creva i sada imamo moćnu napravu za posmatranje ove bakterije tokom rutinske kolonoskopije'' - rekao je profesor Alaster Watson sa Univerziteta East Anglia i dodao :'' Ova nova tehnika omogućava brzu identifikaciju bolesti i sprečavanje neželjenih posledica dugotrajnog zapaljenja.''

Uzroci Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa niko nije u potpunosti razumeo, ali se svakako zna da bakterije u sluzokoži creva igraju glavnu ulogu. Sadašnji način biopsije (uzimanja tkiva) sprečava određivanje tačne lokacije bakterija i načina na koji reaguje na sluzokožu u crevnoj flori.

Nova endomikroskopska tehnika, pri kojoj se koriste fluoroscentne boje kako bi se istakle bakterije, omogućava posmatranje aktivnosti bakterija prilikom rutinske kolonoskopije.

Finansiran od strane Wellcome Trust, studija je takođe pokazala da od 163 ispitanika, oni koji imaju Kronovu bolest ili ucerozni kolitis imaju više bakterija u crevnim zidovima od zdravih ispitanika. Ovo dovodi do zaključka da postoji velika mogućnost da su ipak bakterije uzročnici ovih bolesti i u otkrivanju toga nam je pomogla mova metoda posmatranja bakterija.

IZVOR: East Anglia University