Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Vežbanje smanjuje uticaj soli na krvni pritisak

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Smanjeni_unos_soliPrema novom istraživanju količina soli koju konzumirate možda neće imati veliki uticaj na krvni pritisak , ako ste fizički aktivni.

American Heart Association preporučuje da ljudi konzumiraju manje od 1.500 miligrama natrijuma dnevno .

Naučnici su analizirali krvni pritisak učesnicima koji su bili na dijeti. Ispitanici su bili na dijeti dve nedelje, prva nedelja je bila dijeta sa niskim dozama natrijuma ( 3.000 mg / dan) a druga sa visokim dozama natrijuma ( 18.000 mg / dan ) .

Istraživači su podelili ispitanike u četiri grupe na osnovu njihove fizičke aktivnosti. Grupe su podeljene od " vrlo aktivna "do" prilično sedelački ". Ukoliko je prosečni sistolni krvni pritisak kod ispitanika porastao za 5 procenata ili više od dijete sa niskim režimom natrijuma ka dijeti sa visokim režimom , istraživači su ih označavali kao visoko " osetljivi na so ".

Rezultati su pokazali da više fizički aktivni učesnici imaju manji rast krvnog pritiska , kao odgovor na ishranu sa visokom koncentracijom soli. Prosečno povećanje sistolnog krvnog pritiska posle prelaska sa niske na dijetu sa visokim dozama natrijuma su 5,27 mm Hg u najmanje aktivnoj grupa do 3,88 mm Hg u najaktivnijoj grupi.

" Pacijentima treba savetovati da povećaju svoju fizičku aktivnost i jedu manje natrijuma , " ističe Casey M. Rebholz, vodeći autor studije i student medicine na Medicinskom fakultetu Tulane sa “Tulane University School of Public Health & Tropical Medicine” u Nju Orleansu.

" Ograničavanje Natrijum je naročito važna u snižavanju krvnog pritiska među manje fizički aktivnim stanovništvom.”

Izvor: The American Heart Association's Nutrition, Physical Activity and Metabolism/Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention 2011 Scientific Sessions