Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

FlogoSkin – provereno rešenje za sve upalne procese na koži

 

Koža kao važan deo našeg imunog sistema u svom radu koristi različite strategije kako bi nas zaštitila od prodora patogena u organizam. Kada se na koži pojave simptomi kao što su čirevi, akne, urasle dlake, urasli nokti, ojedi, opekotine, promrzline, površinski dekubitusi i rane koje teško zarastaju, koža nam šalje signale da joj je potrebna pomoć. To su situacije u kojima treba primeniti FlogoSkin jer on podiže lokalni imunitet kože i ubrzava proces izlečenja.

Imuni sistem ljudi predstavlja složeno organizovani sistem ćelija, tkiva i organa koji ima funkciju zaštite organizma od organizmu stranih agenasa. Osnovna sposobnost imunog sistema je jasno razlikovanje “sopstvenog” od ”stranog”.

Da bi imuni sistem mogao da napravi ovu razliku, koristi različite strategije:

  • „granice“- koža i sluznice predstavljaju fizičke barijere ka spoljašnjoj sredini,

  • zone “pojačanog nadzora”- nalaze se odmah ispod fizičkih barijera i njima “patroliraju” profesionalne “stražarske” ćelije (makrofage, dendritske ćelije) uz specijalno modifikovane tkivne ćelije čija je uloga da “alarmiraju” bilo kakvo remećenje integriteta ove zone.

  • „prva linija odbrane“- spoljna strana fizičke barijere koja je obložena mrtvim ćelijama površinskog sloja kože i sluznim strukturama,  naseljena probiotskim bakterijama  i ispunjena sekretornim antitelima, sve u cilju sprečavanja naseljavanja spoljne strane “granice” patogenim bakterijama.

Uprkos svim ovim “preventivnim” merama, prodor mikroba je neminovan i stalno prisutan. Razlog leži u činjenici da na površini našeg tela ima približno 10 puta više baterijskih ćelija i ćelija gljivica od ukupnog broja ćelija našeg tela.

Naš imuni sistem konstantno reaguje i “potiskuje neprijatelja” van granica našeg organizma.

Kada se na koži pojave simptomi kao što su čirevi, akne, urasle dlake, urasli nokti, znači da je “neprijatelj” probio granice i da je došlo do narušavanja integriteta i celovitosti “granice”. Imuni sistem reaguje brzo i precizno i regrutuje sve veći i veći broj imunskih ćelija. Ovaj proces se naziva inflamacija (upala) i apsolutno je poželjan i neophodan u početnim fazama saniranja infekcije i u zatvaranju rana. Treba znati da je svako produženo zapaljenje štetno i nepoželjno. Zato je važna primena preparata koji dodatno stimulišu lokalni imuni odgovor i ubrzavaju proces izlečenja.

Kada se na koži pojave površinski dekubitusi i rane koje teško zarastaju za rešavanje je neophodna koordinacija funkcije ćelija imunog sistema uporedo sa epitelizacijom i fizičkim zatvaranjem rane. Ona je otežana kada postoji neka prateća bolest, npr. dijabetes (poremećaj kapilarne cirkulacije, otežano dopremanje kiseonika do tkiva, otok tkiva… ). Debris, sloj mrtvog tkiva koje neposredno naleže na ranu postaje idealna podloga za rast i razvoj mikroorganizama zbog svoje gluko-proteinske strukture, a on je teško dostupan imunim ćelijama. U tim situacijama je važna primena preparata koji pomažu razlaganje debrisa i njegovo odstranjivanje, što uz stimulisanje imunog odgovora i pospešivanje epitelizacije doprinosi bržem zarastanju rane.

FlogoSkin predstavlja unapređenu formulaciju kompleksa enzima sa pantenolom i bez parabena. Jednostavno se primenjuje nanošenjem na obolelo mesto u debljem sloju, 2-3 puta dnevno. Zbog svoje široke primene i efikasnog delovanja treba da bude sastavni deo svake kućne apoteke. FlogoSkin – provereno rešenje za sve upalne procese na koži.