Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

GESUNDHAUS (zdrava kuća)

GESUNDHAUS (zdrava kuća)

GESUNDHAUS (zdrava kuća)

Dodatak ishrani

Gesundhaus – Vaš partner po pitanju zdravlja

Moderno društvo traži od svakog pojedinca stalno maksimalno angažovanje. Pored enormnog fizičkog i psihičkog naprezanja naš organizam mora da savlada sve veća opterećenja koja dolaze iz njegove okoline. Hektika i stres često ometaju redovnu i odmerenu ishranu, dovoljno kretanje ali i potrebne periode odmora. Naše preduzeće, koje je već godinama priznati specijalist za vitaminske proizvode i minerale, pod nazivom „Gesundhaus“ postavilo je sebi zadatak da pomogne ljudima u aktivnom i zdravom načinu života. To se pre svega odnosi na razvoj vrednih dopuna ishrani i na proizvode sa vitalnim materijama za specijalne ciljne grupe, odnosno faze življenja sa sasvim specifičnim zahtevima, kada je reč o snabdevanju vitaminima i mineralima i drugim biofaktorima.

 

Vitamini za dijabetičare

 

Dijetetske namirnice za posebnu ishranu kod Diabetes mellitusa u okviru dijetetskog plana sa specijalnim vitaminima i elementima u tragu za potrebama dijabetičara.

 

Kakvu ulogu ima razmena šećera?

 

Energija koja se stvara iz šećera potrebna je čitavom telu. Pošto stvaranje i prenos reakcije nerava i njihova nadraženost zavise od dovoljnog obezbeđenja energije, to je od posebne važnosti za funkcionisanje nerava. Za optimalno iskorišćenje šećera u organizmu potreban je određeni hormon, insulin. Dijabetičari imaju premalo insulina ili ne reaguju na taj hormon, tako da se šećer ne pretvara u potpunosti u energiju. Zato je upravo za dijabetičare važno, da u dovoljnoj meri svakodnevno unose vitamine, koji učestvuju u razmeni šećera, a posebno u pretvaranju šećera u energiju, koja održava zdravlje nerava i sudova.

 

Koji vitamini za koje namene?

 

Funkcionisanje razmene šećera zavisi od raznih vitamina i minerala. Vitamin B1je potreban za pretvaranje šećera u energiju. U slučaju nagomilavanja šećera on se pretvara u takozvani „sorbitol“. Sorbitol ometa spremnost energije za funkcionisanje nerava. Dovoljno snabdevanje vitaminom B1, ali i vitaminom B6podstiče pretvaranje šećera u energiju. Na taj način se čuva zdravlje nerava i sudova. Vitamin B12može pomoći kao zaštita od oštećenja nerava. Vitamini B2, biotin, niacin, riboflavin i pantotenska kiselina kao enzimi igraju važnu ulogu u razmeni šećera, a time i za održavanje zdravlja nerava i sudova.

Vitamini C, E i β-karotin smatraju se antioksidantnim vitaminima. Oni štite naš organizam od delovanja takozvanih „slobodnih radikala“¸ to su agresivne čestice kojima je naše telo stalno izloženo kao posledica negativnih uticaja okoline, ali i reakcija našeg organizma. Upravo dijabetičari treba da paze na dovoljno snabdevanje organizma ovim vitaminima.

Dva elementa u tragovima sa posebnim značajem kod Diabetes mellitusa: studije su pokazale da kod dijabetičara kao i kod drugih osoba sa smetnjama u razmeni šećera, povećano unošenje hroma može dovesti do poboljšanja podnošljivosti šećera. Hrom pomaže delovanje insulina i sastavni je deo faktora tolerancije glukoze (GTF), koji je važan za poništavanje šećera na nivou ćelija. Cink je od odlučujućeg značaja za deponovanje insulina u pankreasu i ima specifične funkcije u imunološkom sistemu. Osim toga, cink igra značajnu ulogu u razmeni šećera.

 

Nedovoljno unošenje treba shvatiti ozbiljno!

Dopuna često povećane potrebe za vitaminima, cinkom i hromom kod dijabetičara, ne može zameniti provereni plan terapije, nego ga može samo dopuniti. Važe načela za ish­ ranu dijabetičara u vezi sa odmerenim načinom života, odmerenom telesnom aktivnošću, kontrolom telesne težine i uzimanjem medikamenata, ako ih je lekar prepisao.

 

Preporuka za uzimanje

 

Svaki dan posle obroka, popiti jednu tabletu sa punom čašom vode. Obojenost tablete koja može da varira, potiče od vitamina iz sastava tablete. To je tipično za proizvod i nema uticaja na kvalitet.