Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Propolki - za zdravo grlo po vašem ukusu

 

Sa hladnim danima dolazi i sezona prehlade i gripa. Prvi simptomi tih dana su bolovi u grlu, promuklost i peckanje. Ove tegoba mogu biti izazvane virusnom ili bakterijskom infekcijom, alergijom, suvim vazduhom ili udisanjem dima i drugih materija koje zagađuju vazduh.

Grlo je prvo izloženo spoljašnjim uticajima, pa je upala grla vrlo česta pojava.

Najbolje rešenje za taj neprijatan osećaj se nalazi u prirodi.

 

Propolis je potpuno prirodan preparat. Koristi se više od 2000 godina.

Proizvode ga pčele, i njime oblažu tavanicu košnice i tako je dezinfikuju.

Propolis sadrži više od 200 komponenata (biljne smole, balzami, vosak, polen, organske kiseline, polifenoli, minerali, vitamini, terpeni, flavonoidi…).

Farmakološki najvažniji su flavonoidi. Flavonoidima se prepisuju mnoga terapijska delovanja npr. antioksidativno, antibakterijsko, antivirusno, protivupalno, antitumorsko.

 

Blagotvorno dejstvo propolisa na ljudski organizam je višestruko.

Osim što jača imunitet, propolis pomaže i kada se bolest već pojavi - olakšava simptome gripa, a efikasan je i u lečenju kašlja, upale grla, sinusa i krajnika .

 

Za razliku od sintetičkih antibiotika, propolis ne deluje samo na bakterije nego i na viruse, nema štetnih nuspojava te bakterije ne stvaraju otpornost na njega. Zbog njegove svestranosti propolis se često naziva lekom 21. veka. Oprez pri upotrebi propolisa preporučuje se jedino obolelima od astme i peludnih alergija koji bi se pre uzimanja ovog preparata trebali savetovati s lekarom.

 

Posebno se kod otežanog gutanja  preporučuju pastile za grlo jer vlaže suvu sluznicu grla i imaju blagu antimikrobnu aktivnost.  Preparati na bazi propolisa lako prodiru u zapaljeno tkivo i brzo ublažavaju simptome upale i otežanog gutanja.

 

Izaberite za sebe prirodno i ukusno rešenje i sačuvajte svoje grlo i imunitet.