Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Bihevioralna terapija leči nesanicu

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

sleeping-older

Novo istraživanje pokazuje da bihevioralni tretmani mogu da utiču na lečenje nesanice kod starijih osoba.

Prema informacijama iz istraživanja, od nesanice pati oko 15 do 35 odsto starijeg stanovništva. Za istraživanje, dr Daniel j. Buysse, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu, i njegove kolege, sproveli su randomizirano kliničko ispitivanje koje je uključilo 79 pacijenata koji imaju problema sa nesanicom (svi stariji od 60). Trideset devet pacijenata je dobilo tretman koji se sastojao od individualnih intrukcija koje su dobili od kliničara. Tokom četiri sesije (dve direktnim kontaktom I dve telefonom), lekari su ispitivali navike pacijenata I pravili individualne preporuke kako da promene svoje navike u cilju poboljšanja kvaliteta sna. Ostalim pacijentima su dati samo opšti edukativni materijali o nesanici i navikama za kvalitetan san.

Svi ispitanici su vodili dnevnik svojih navika nedelju dana pre tretmana I četiri nedelje nakon terapije. Posle četiri nedelje, oko 65 odsto ispitanika koji su dobili kratak tretman o ponašanju pokazalo je povoljan odgovor, a oko 55 odsto pacijenata više nije imalo nesanicu.

"Mislim da je suština da bihevioralni tretmani za nesanicu mogu biti veoma efikasni, i ne moraju da budu dugi i komplikovani. Postoje neke vrlo jednostavne strategije koje mogu pomoći ljudima koji imaju ovaj zajednički problem sa snom." Reako je Dr Buysse.

Na osnovu rezultata, autori su bili u stanju da procene da na svakih 2,4 pacijenata, jedan pacijent može da ima pozitivan odgovor, a jedan pacijent više ne bi imao simptome nesanice. Dr Buysse veruje da lečenje može biti efikasno za sve starosne grupe.

"Naša studija je usmerena na starije osobe, ali mi ne mislimo da su efekti ovih tretmana ograničene samo na starije osobe", zaključio je Buysse.