Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Lek koji reguliše biološki sat leči depresiju

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

depression

Lek koji reguliše vaš biološki sat može najverovatnije i da leči depresiju. Nova studija je pokazala da pacijenti koji uzimaju agomelatin su poboljšali svoje raspoloženje, imaju bolji san i manje neželjenih efektata od onih koji koriste tradicionalne antidepresive.

Većina antidepresiva do dovodi podizanje nivoa hemikalije u mozgu koja se zove serotonin, koji utiče na raspoloženje. Međutim, ti lekovi mogu dovesti do razvoja bolesti i gubitak seksualnog nagona. Naučnici misled a se agomelatine pokazao dobro, jer ljudi sa kliničkom depresijom često imaju poremećen biološki sat, što pogoršava njihove simptome. Istraživači kažu da agomelatin postiže efekat antidepresiva zbog svojih jedinstvenih sposobnosti da se vezuje za receptore melatonina i blokira receptore serotonina u mozgu .

" Agomelatine izgleda da ne cilja samo simptome depresije, već i  cirkadijalni ritam i simptome budnosti i sna, koji verovatno doprinose njegovoj efikasnosti ", napisao je autor studije. " Agomelatine je trenutno odobren u EU , SAD i Australiji , i predstavlja značajan korak napred u pristupu lečenja depresije i drugih poremećaja raspoloženja. "

Rad je napisao Ian Hickie, profesor sa Univerziteta u Sidneju i vanredni profesor “Naomi Rogers” sa “Central Queensland University”. Autori kažu da lek poboljšava raspoloženje depresije kod pacijenata baš kao i tradicionalni lekovi, ali on takođe pomaže pacijentima koji često imaju problema sa spavanjem , mesečarenjem i osećajem umora tokom dana. Istraživači kažu da agomelatine može biti jednako efikasan kao i drugi popularni antidepresivi , kao što su “Prozac” i “Zoloft” u kratkoročno. Dugoročno manje pacijenata koji su na agomelatinu imaju recidive ( 24 odsto ), od onih koji uzimaju placebo ( 50 odsto) .

Autori su zaključili da zbog sposobnosti leka da vrati osobu u cirkadijalni ritam između depresivnih epizoda, može biti u stanju da pomogne pacijentima sa teškim oblicima depresije i drugim većim poremećajima raspoloženja.

Izvor: Lancet