Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Muškarce čeka depresija

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

 

depressed_man

Prema novoj studiji, istraživači predviđaju da će se stopa depresivnih poremećaja kod muškaraca verovatno povećati u narednim godinama.

Od početka recesije u 2007godini, oko 75 odsto radnih mesta je izgubljeno u Sjedinjenim Državama na koja su uglavnom bili zapošljeni mušlarci. Istraživači kažu da se tradicionalni muški poslovi verovatno neće vratiti u velikom broju nakon ekonomskog oporavka.

"U poređenju sa ženama, mnogi muškarci  pridaju veliku važnost svojoj ulozi  izdržavaoca i zaštitnika  svojih  porodica",ističe dr  Boadie Danlop, sa “Emory University”. "Neuspeh da ispuni ulogu hranioca porodice je povezan sa većom depresijom i bračnim sukobima."

dr Danlop nastavlja , "Muškarci tokom promena u privredi će se suočavati sa istim rizicima za depresiju sa kojima su se žene suočavale u starijim ekonomijama: zarobljeni u porodičnoj ulozi od koje oni ne mogu da pobegnu zbog nemogućnosti da pronađu zaposlenje"

Istraživači takođe veruju da je raste svesti o mentalnom zdravlju kroz obrazovanje je pomoglo  muškarcima  da otkriju  simptome depresije.

"Promena društveno-ekonomske pozicije može da dovede do prevalencije stope  depresije kod muškaraca , koja je u porastuporastu, dok je stopa smanjenja kod žene", rekao je Danlop. "Lekari treba da budu svesni  životne snage svojih pacijenata i da budu spremni da istraže sa njima smisao tih promena i rešenja koje bi mogle biti od pomoći."

Izvor: British Journal of Psychiatry