Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Video igre možda ključne za Alchajmera

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

 

deca_i_racunar

Višesatno igranje igrica može pripremiti vaše dete da postane laparoskopski hirurg jednog dana, pokazuju nove studije.

Prilikom igranja igrica u mozgu se dešava reorganizacija kortikalne mreže, što znaajno utiče ne samo na poboljšanje veštine igranja igrica, već i na vršenje drugih poslova koji zahtevaju vizuomotorne veštine.

Rezultati ovih studija objavljeni su 2010 godine. Istraživači iz Vision Centra u Njujorku, u studije su uključili 13-oro dvadesetogodišnjaka, koji su igrali igrice najmanje 4 sata dnevno u poslednje tri godine i grupu dvadesetogodišnjaka bez takvog iskustva. Ispitanici su bili smešteni u fnkcionalne magnetne rezonance i zamoljeni da urade seriju sve težih vizuomotornih zadataka, koristeći džojstik ili metodu gledanja jednog pravca, a korišćenje drugog.

’’Korišćenjem visoko rezolutivnog snimanja mozga , bili smo u mogućnosti da pratimo koji delovi mozga su aktivirani u određenom trenutku ’’, rekao je Lauren Sergio, profesor na medicinskom fakultetu na Njujorškom univerzitetu. ’’Testirali smo koliko veštine, stečene igranjem video igara, utiču na rešavanje novih zadataka’’

Studija je pokazala da se manje iskusni igrači više oslanjaju na perijetalni kortex (deo mozga koji najviše uključuje ruke i oči, dok je kod iskusnih igrača pojačana aktivnost prefrontalnog korteksa u prednjem delu mozga.

Rezultati, koji pokazuju vizuelnomotorne veštine, nude nadu u budućim istraživanjima, vezanim za Alchajmerove pacijente, koji imaju problem sa najjednostavnijim vizuelnomotornim zadacima.

Vodeći autor ove studije, Joshua Granek, dodao je da bi u budućnosti bilo dobro odrediti tačno koji tip igara i koji vremenski period igranja je koristan za funkcionisanje mozga. Takođe, predložio je da se u ispitanike uključe žene, čiji je mozak znatno drugačiji od mozga muškaraca. Sva ova straživanja neophodna su kako bi se došlo do nekog od načina poboljšanja stanja pacijenata sa Alchajmerovom bolešću.

IZVOR : Cortex