Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Najveće brige novopečenih roditelja


Čak više od 300 zabrinutih mama i tata, dnevno pozove servis "Halo beba" tražeći savet stručnjaka. Većina njih su roditelji jednomesečnih beba koji su, kažu u ovom servisu, najzbunjeniji i najnesigurniji.

- Roditelji najčešće brinu da li je beba dovoljno sisala. Ako se beba budi noću i gura ručice u usta oni to ponekad protumače kao glad, pa zavedeni savetima okoline uvode dohranu adaptiranim mlekom iako to najčešće nije potrebno - kaže Anđelka Kotević, šef odseka "Halo beba" za S mediju.

Ona objašnjava da je najmerodavnija ocena da je deto sito "puna pelena". Ako je beba piškila šest puta u toku 24 časa, onda joj je mamino mleko dovoljno i nema razloga za brigu. Anđelka Kotević upozorava mlade mame da ne mere bebu svakodnevno u pokušaju da otkriju da li je dovoljno jela. Često merenje nije merodavno, a opterećenost majke ishranom bebe može da se odrazi loše na količinu mleka.

- Mame koje žele da pojačaju mleko, trebalo bi što češće da stavljaju bebu na dojku. Poželjno je da beba bude samo u peleni, jer je dodir mame i bebe bitan za pravilno uspostavljanje laktacije. Često nam mame kažu da jedan obrok doje, a drugi daju adaptirano mleko, jer im se tako dojke "napune" do sledećeg podoja. To je potpuno pogrešno jer dojke nisu frižider, što ih češće praznite, mleko će više nadolaziti - priča Kotević.

I TATE TRAŽE SAVETE
"Halo beba" servis najčešće pozivaju mame, mada zaposleni kažu, da se sve češće javljaju i očevi. Oni su obično "produžena ruka". Dok se mama bavi bebom oni pozivaju telefon za savete i prenose mami savete stručnjaka. Kako kaže Anđelka Kotević, pitanja roditelja stižu iz svih delova Srbije, a neretko i iz udaljenih krajeva sveta kao što je Novi Zeland ili Amerika.
"Halo beba" servis uvođenje nemlečne dohrane savetuje tek sa napunjenih šest meseci, po standardu "Svetske zdravstvene organizacije".

MASAŽA NAJDELOTVORNIJA ZA GRČEVE
Osim ishrane, roditelje "muče" i bebini grčevi. Traženje sredstva koje će pomoći bebi je kao traženje igle u plastu sena, objašnjava Anđelka Kotević.

- Sve kapi, čajevi, sirupi za grčeve su samo placebo, više da umire roditelje nego bebu. Bebi će najviše pomoći majčino mleko ili kapi koje se prave od majčinog mleka ukoliko majka ne doji. Bebu može da smiri i masaža, maženje, tepanje...- objašnjava Anđelka Kotević.

Da bi beba lepše spavala noću, što je još jedna od najvećih briga mladih roditelja, najvažnije je da se uspostavi svakodnevna rutina, naglašavaju stručnjaci.

- Ako se beba noću probudi, trebalo bi prigušiti svetlo i tiho pričati sa njom da bi polako naučila da je noć namenjena za spavanje. Do tri meseca starosti bebe uglavnom naprave određen ritam spavanja - kaže Kotević.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u.     email   print  

Izvor: S media, Dragana Golubović, foto: Guliver/Thinkstock