Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

25. nedelja trudnoće

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

 

25._nedelja_trVaše telo

Pošto vaš abdomen postaje sve veći i teži, mogli biste osetiti bol u leđma, pritisak na karlicu i grčeve u nogama. Problem može biti i gubljenje daha.Vodite računa o svom držanju, a pomoći će vam mnogo odmaranja.

Pobrinite se da rezervišete mesto u školi za trudnice. Na časovima ćete imati priliku da upoznate zdravstvene radnike i druge buduće mame.

 25. nedelja trudnoće

Razvoj bebe

Beba je stara 23 nedelje.

Beba je od vrha glave do zadnjice dugačka oko 22 cm, a teška je 700 g.

Vaša beba sada može da drži svoja stopala i savije šaku u pesnicu. Sudovi nastavljaju da se razvijaju u plućima, a nozdrve počinju da rastu. Visoko u vilicama, razvijaju se začeci bebinih stalnih zuba. Ti zubi neće se spustiti sve dok dečiji zubi - koji se nazivaju primarni ili mlečni - ne poćnu da ispadaju, otprilike u uzrastu od 6 godina. U međuvremenu, nervi u području usta i usana počinju da pokazuju više osetljivosti, pripremajući bebu za osnovni zadatak pronalaženja mamine bradavice nakon rođenja.

Najvažnija životna veza, pupčana vrpca, sada je debela i elastična. Kroz nju vode jedna vena i dve arterije spakovane u čvrstu želatinastu supstancu koja sprečava uvijanje i vezivanje, održavajući neometan protok krvi izmedu posteljice i bebe.