Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

28. nedelja trudnoće

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

 

28._nedeljaVaše telo

Mentalno i fizički, ovo je uzbudljivo ali i zahtevno vreme jer ulazite u poslednja tri meseca trudnoće. Neke žene se osećaju odlično tokom poslednjeg trimestra, dok su druge iscrpljene. Veoma je česta i zabrinutost zbog predstojećeg porođaja. Očekujte da ćete tokom poslednjeg trimestra dobiti između 4,5 i 5,4 kg, od čega će 3 do 3,6 činiti beba.

Odsad, pa sve do 36. nedelje, biće vam ponuđen prenatalni pregled najmanje na svake dve sedmice.

Vaša materica je porasla oko 4 cm u proteklih mesec dana i sada će se oslanjati na donji deo grudnog koša zbog čega će se donja rebra razmaći, što može dovesti do blage nelagodnosti.

Između ove i 32. nedelje možda će vam biti ponuđena provera glukoze i krvne slike da bi se proverilo da niste anemlčni.

 28. nedelja trudnoće

Razvoj bebe

Beba je stara 26 nedelja.

U 28. nedelji, beba se goji i popravlja joj se tonus mišića.

Beba je od vrha glave do zadnjice dugačka oko 25 cm, a teška je oko 1,1 kg.

Vaša vredna beba raste i razvija se najvećom brzinom. Pluća su sposobna da udišu vazduh, ali ako bi se sada rodila, bilo bi joj teško da ispravno diše. Voli da sluša vaš glas, pa nastavite da joj pričate. Sledeće sedmice zvanično ulazite u treći trimestar kada je bebin glavni zadatak dodavanje težine.

Kod beba dečaka testisi su do sada počeli da se spuštaju u mošnice. Bebe devojčice imaju veoma male usmine i one još ne prekrivaju klitoris. Usmine će se primaći u poslednjih nekoliko sedmica trudnoće.