Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

38. nedelja trudnoće

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

 

38._nedeljaVaše telo

Vaš prenatalni pregled uključiće rutinske testove koje obavljate na svakom pregledu. Neke žene padaju u depresiju u kasnim fazama trudnoće, a ona je rezultat pomešanih osećanja - zebnje zbog predstojećeg porođaja, umora zbog nedostatka snage i želje da se trudnoća završi. Ako se tako osećate, razgovarajte o svojim osećanjima sa zdravstvenim radnikom i pokušajte da odvojite dovoljno vremena samo za sebe.

38. nedelja trudnoće

Razvoj bebe 

Beba je stara 36 nedelja.

Beba je od vrha glave do zadnjice dugačka oko 35 cm, a teška je oko 3,1 kg.

Beba je klinički sazrela i spremna je da se rodi. Svi njeni telesni sistemi su se razvili i mogu se videti na MRI snimku. Njena creva su akumulirala otpadne materije, zelenkastocrnu lepljivu supstancu koja se naziva mekonijum i mogla bi je izbaciti pre ili nakon rođenja. Glava i abdomen imaju gotovo isti obim.

 Zdravstveni radnik će sada verovatno moći da vam kaže koliko je beba otprilike velika, ali ipak je to samo procena - do rođenja niko ne zna kolika će beba biti.

Posteljica počinje da stari, a njena uloga u održavanju bebe privodi se kraju. Ona postaje manje efikasna u prenošenju hranljivih materija, krv počinje da se zgrušava i primetni su kalcificirani delovi.