Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

39. nedelja trudnoće

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

 

39._nedeljaVaše telo

Vaša materica zauzima sav prostor u karlici i veliki deo prostora u abdomenu, pa biste se mogli osećati vrlo neugodno. Tokom prenatalnih pregleda razgovarajte sa lekarom o svim brigama koje imate.

Beba obično zauzima položaj za rađanje između 33. i 36. nedelje. Lekar će vas pregledati prilikom svake posete da bi proverio kako beba leži.

39.nedelja trudnoće

Razvoj bebe

Beba je stara 37 nedelja.

Beba je od vrha glave do zadnjice dugačka oko 36cm, a teška je ok 3,25 kg.

Beba se sprema za rođenje i najveći deo njenog lunaga je nestao. One će ga gutati, zajedno sa ostalim sekretima. To će doprineti prvim pokretima creva i crnkastom otpadu, mekonijuma. Njena pluća su zrela i povećava se proizvodnja surfaktanta. U ovoj fazi možda nećete osetiti svaki njen pokret. Pupčana vrpca je dugačka 51 cm, skoro koliko i vaša beba od glave do pete.

Hormoni trudnoće koje proizvodi vaše telo mogli bi izazvati oticanje grudi kod novorođenih dečaka i devojčica, pa čak i proizvodnju malih količina mleka. Genitalije - usmine kod devojčica i mošnice kod dečaka - takođe bi mogli biti uvećane. Svi ti sporedni efekti trebalo bi da nestanu ubrzo nakon rođenja, pošto beba prestane da dobija krv od vas. U trenutku rođenja, beba ima bar 300 kostiju, što je više nego kod odraslih, koji imaju 206. Neke od tih kostiju srašće dok beba bude rasla.