Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Devet znakova da ste iz ishrane izbacili previše ugljenih hidrata, prema mišljenju stručnjaka

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Autor: Isadora Baum

U današnjem svetu, ugljeni hidrati mogu da se smatraju neprijateljem. Međutim, to je daleko od istine. Najbolje je unositi ugljene hidrate u ravnoteži sa proteinima i zdravim mastima, a izbacivanje previše ugljenih hidrata iz ishrane može da dovede do toga da ne dobijate adekvatnu energiju da biste održali fizičku snagu i mentalnu aktivnost. Vašem organizmu su potrebni zdravi, složeni ugljeni hidrati da biste uneli dovoljno hranljivih materija i goriva za rad organa i eliminisanje umora. To je razlog zašto vaš organizam žudi za ugljenim hidratima kad dođe do onog dobro poznatog popodnevnog pada energije.

Kao registrovani zdravstveni instruktor, radim na edukaciji klijenata o tome kako da u svakodnevnu ishranu unesu zdrave izvore ugljenih hidrata, onih koji su bogati vlaknima i drugim vitaminima. Klijenti se često plaše ugljenih hidrata i isprobavaju različite režime ishrane koji ih ograničavaju u korist proteina ili masti. Ipak, nedovoljan unos ugljenih hidrata može da dovede do nedostatka hranljivih materija i promenljivog raspoloženja i nivoa energije, naročito ako je fizička aktivnost deo vaše svakodnevice. Unos ugljenih hidrata u umerenim količinama može da vam obezbedi dodatnu energiju i održava hormonski balans u organizmu. Evo devet znakova da ste iz ishrane izbacili previše ugljenih hidrata i da ne treba da budete tako strogi. Osim toga, ugljeni hidrati imaju tako dobar ukus.

1. Sve vreme ste jako umorni

Prema rečima Ešli Rajt (Ashlee Wright), dijetetičara iz mreže zdravstvenih ustanova Orlando Health, ako nemate dovoljno energije i snage, možda je potrebno da povećate unos ugljenih hidrata. ,,Ugljeni hidrati su glavni izvor energije vašeg organizma i oni se prvi troše. Eliminisanje previše ugljenih hidrata iz ishrane može da dovede do letargije i iscrpljenosti’’, objašnjava Rajt.

2. Loše varenje

,,Kada eliminišete previše ugljenih hidrata, vašem organizmu nedostaju važni izvori vlakana u ishrani’’, kaže Rajt. ,,Tu spadaju sveže voće, mahunarke i žitarice sa celim zrnom. Vlakna su od suštinske važnosti za dobro varenje, da ne pominjemo kontrolisanje šećera u krvi i holesterola’’, dodaje Rajt. Ako imate problema sa stomakom, razmislite o povećanom unosu zdravih ugljenih hidrata bogatih vlaknima.

3. Jako ste gladni

,,Dobro balansiran obrok podrazumeva ugljene hidrate, proteine i zdrave izvore masti. Balansiran obrok pomaže da budete siti i zadovoljni, kao i da ne budete gladni između obroka’’, kaže Rajt. ,,Da li osećate glad posle užine bez ugljenih hidrata? Probajte užinu sa ugljenim hidratima i proteinima, kao što je jabuka sa prirodnim puterom od kikirikija. Videćete da vas ova kombinacija čini više sitim između obroka nego ove namirnice pojedinačno’’, preporučuje Rajt.

4. Imate nizak nivo šećera u krvi

,,Da li osećate drhtavicu, vrtoglavicu ili češće imate glavobolju? Kada ne jedete ugljene hidrate, izlažete se riziku od pada nivoa šećera u krvi tokom dana’’, objašnjava Rajt. ,,Postojan unos zdravih ugljenih hidrata u okviru svakog obroka je od ključne važnosti za stabilnost šećera u krvi’’, dodaje ona.

5. Nedostaju vam vlakna i magnezijum

Prema rečima dijetetičara Ešli Kof, ,,trebalo bi da budete jednako zabrinuti ako ne unosite dovoljno magnezijuma (70 odsto ishrane u SAD-u ne zadovoljava preporučene iznose), koji je prirodni anti-stres mineral za opuštanje mišića. Isto tako, u povrću ima nekih vrsta vlakana ali iz žitarica sa celim zrnom, mahunarki i semenki dobijate druge’’. ,,Svojim pacijentima koji vode računa o ugljenim hidratima preporučujem organsku ovsenu kašu firme Nature's Path ili cerealije Qi'a kao osnovu za ugljene hidrate, kojoj dodaju zdrave masti, proteine i povrće bez skroba,’’ savetuje Kof.

6. Imate nizak nivo vitamina B

Vašem organizmu je potreban vitamin B da biste obavljali svakodnevne aktivnosti i imali stabilnu energiju i raspoloženje, savetuje dijetetičar Elizabet En Šo (Elizabeth Ann Shaw). ,,Složeni ugljeni hidrati kao što žitarice od celog zrna, kinoa, amarant i mnogi drugi obezbeđuju vašem organizmu vitamine B i mnoge druge hranljive materije koje obezbeđuju energiju’’, objašnjava Šo.

7. Osećaj ošamućenosti

Stručnjak za nutricionizam Lijana Verner-Grej (Liana Werner-Gray) savetuje da ako primetite pad mentalne koncentracije i blagu ošamućenost, razlog za to može da leži u nedovoljnom unosu ugljenih hidrata. ,,Jedan od znakova da izbacujete previše ugljenih hidrata iz ishrane jeste smanjena mentalna aktivnost, pri čemu osećate da ne možete da se koncentrišete i da ste blago ošamućeni, kao da ste ,blago pripiti’’’, kaže Verner-Grej.

8. Teže vam je da vežbate

Verner-Grej takođe upozorava protiv napornijeg vežbanja, gde ne možete svoje telo da ,,gurate’’ do one granice do koje biste mogli da ste prethodno uneli ugljene hidrate. ,,Možda ćete takođe primetiti da vam je teže da vežbate zato što nemate snage da uradite ono što biste inače kad bi u svom sistemu imali ugljene hidrate. Ugljeni hidrati su neophodni za izdržljivost tokom vežbanja’’, objašnjava Verner-Grej. Ako znate šta treba da jedete pre vežbanja, možete da postignete bolje rezultate.

9. Jako vam se jede hleb

,,Možda ćete isto tako otkriti da sve vreme želite da jedete hleb i da previše mislite o tome. Kada se lišimo određenih vrsta hrane, obično završimo tako što ih kasnije jedemo u većim količinama. Mnogo je bolje uvrstiti u ishranu ono što nam je priroda obezbedila, cele ugljene hidrate koji nam toliko znače za zdravlje, kako ne bismo žudeli i potom preterivali sa unosom rafinisanih ugljenih hidrata, koji su loši za nas’’, objašnjava Verner-Grej.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, to može da znači da treba da revidirate ishranu i možda dodate više zdravih izvora složenih ugljenih hidrata. Tako ćete ne samo više uživati u hrani, već i imati stabilniju energiju i dovoljno hranljivih materija.

Izvor: : https://www.bustle.com/p/9-signs-youre-cutting-out-too-many-carbs-from-your-diet-according-to-experts-38517

Dijetalni zaslađivač sukraloza smanjuje apetit

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Veštački zaslađivač sukraloza se prodaje pod brend imenom Splenda i sastojak je mnogih dijetalnih prehrambenih proizvoda.

Dobra vest za osobe na dijeti jeste da je jedna studija ustanovila da veštački zaslađivač sukraloza smanjuje unos hrane. Ovi rezultati su u suprotnosti sa onima iz jedne prošlogodišnje studije, koja tvrdi da sukraloza povećava apetit.

Opširnije...

Bezglutenska ishrana može da dovede do deficijencije i izazove bolest

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Kao gastroenterolog, Džejson Taj-Din (Jason Tye-Din) viđa pacijente koji jedu samo krompir i ponekad malo pirinča.

,,Suviše se plaše da bi jeli nešto drugo’’, kaže on, ,,zato što dobijaju neku vrstu reakcije. Ponekad je to prava reakcija ali u većini slučajeva razlog je u tome što su razvili strah od hrane. Zbunjeni su simptomima i svojim odnosom prema hrani.’’

Opširnije...

Voće i povrće mogu da poboljšaju opšte stanje organizma za samo dve nedelje

Veći unos voća i povrća može da poboljša mentalno zdravlje za samo dve nedelje, kažu rezultati studije objavljenje u časopisu PLOS ONE. Takođe je utvrđeno da davanje voća i povrća ljudima može dabude uspešnije kao strategija za veće konzumiranje od podsetnika u vidu SMS poruka ili vaučera za popust.

I druge studije su ustanovile vezu između ishrane i raspoloženja. Stručnjaci sa portala GoodTherapy.org ističu vezu između mentalnog zdravlja i ishrane bogate hranljivim materijama.

Da li voće i povrće mogu da poboljšaju mentalno zdravlje?

Studija je pratila 171 studenta starosti između 18 i 25 godina. Pre studije, učesnici su konzumirali ne više od tri porcije voća i povrća dnevno. U vreme studije, studenti nisu uzimali antidepresive.

Tim je podelio studente u tri grupe. Jedna je nastavila da jede kao i ranije. Druga grupa je dva puta dnevno dobijala SMS poruke koje su ih podsećale da jedu više voća i povrća. Za ovu grupu su takođe obezbeđeni besplatni vaučeri za pokrivanje dodatnih troškova. Treća grupa je dobijala korpu voća i povrća koja je uključivala dve dodatne porcije dnevno.

Na osnovu upitnika, istraživači su merili nivo depresije, anksioznosti, raspoloženja, socijalne povezanosti i slične parametre opšteg stanja studenata pre studije i ponovo nakon 14 dana.

Kod članovagrupe koja je dobijala voće i povrće je došlo do poboljšanja opšteg stanja, uključujući veću vitalnost, motivisanost i napredak. Oni su takođe povećali dnevni unos voća i povrća na 3,7 porcija. Druge dve grupe nisu pokazale značajno poboljšanje opšteg stanja. Nijedna grupa nije doživela statistički relevatno smanjenje depresije ili anksioznosti.

Veći unos voća i povrća

Druge studije su se bavile strategijama za unapređenje navika u ishrani. Jedna od njih je otkrila da jednostavni emotikoni u prehrambenim prodavnicama koji upućuju kupce na zdravije izbore mogu da poboljšaju navike u ishrani. Druga je ustanovila da zdrave navike u ishrani mogu da počnu u vrlo ranom uzrastu. Ovo govori da deca čiji roditelji podstiču zdravu ishranu mogu da imaju koristi od toga tokom celog života.

Autori ove studije navode da obezbeđivanje dodatnih porcija voća i povrća ima veće šanse da pomogne unosu zdravije hrane nego podsetnici da se jede zdrava hrana.

Izvor : http://www.goodtherapy.org/blog/fruits-and-vegetables-may-improve-well-being-within-two-weeks-0302171

Kako uz samo par trikova da unosite manje kalorija

Svi žele dobru liniju bez velikih odricanja i pre nego se nasmejete jer mislite da je to nemoguće, pogledajte ove trikove koji vam u tome mogu pomoći.

Dakle, sve što je nekada potrebno jeste da zamenimo neke namirnice u ishrani i „uštedimo“ koju kaloriju, a da pri tom ne ostanemo gladni, a ni željni neke hrane koju volimo.