Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Da li su veštački zaslađivači nezdravi? Pet stvari koje dijetetičari žele da znate

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Pretraga informacija o veštačkim zaslađivačima može da bude veoma nezgodna – čak se i dijetetičari ne slažu oko toga koliko su takve zamene za šećer bezazlene.

Postoji šest zamena za šećer koje je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila kao bezbedne, kaže Lori Rajt (Lauri Wright), predstavnik za štampu Akademije za nutricionizam i dijetetiku i asistent na Univerzitetu severne Floride. Tu spadaju saharin, aspartam, sukraloza, stevija, neotam i acesulfam K. ,,Ima dosta senzacionalizma u izveštavanju o zamenama za šećer’’, ističe Rajt, ali sve odobrene zamene su prošle stroge testove kako bi se potvrdilo da su bezbedni.

Ešli Braun (Ashlea Braun), dijetetičar iz Zdravstvenog centra Veksner pri Državnom univerzitetu u Ohaju, ima obazriviji pristup: ona ističe da su veze između veštačkih zaslađivača i karcinoma pokazane samo u studijama na životinjama – onim u kojima su životinjama davane izuzetno velike doze zaslađivača – ali da novija istraživanja navode da veštački zaslađivači mogu da utiču na naš apetit, telesnu težinu ili mikrobiom (bakterije u crevima koje studije povezuju sa stanjem opšteg zdravlja).

Ali kada veštački zaslađivači mogu da budu deo zdrave ishrane? Evo nekoliko saveta koje Rajt i Braun daju o tome kako koristiti veštačke zaslađivače a da to ne utiče na vaše zdravlje:

1. Koristite veštačke zaslađivače da bi vam pomogli da jedete zdravu hranu.

Koristite vešačke zaslađivače da bi vam pomogli da jedete zdravu hranu koju inače ne biste smatrali ukusnom, kao što je ovsena kaša, kaže Braun.

2. Zamenite hranu bogatu šećerom verzijama sa veštačkim zaslađivačima.

Slično tome, dobro je da hranu i pića sa visokim sadržajem šećera – kao što su gazirani napici – zamenite dijetalnim verzijama koje sadrže veštačke zaslađivače, kaže Braun, kako biste smanjili ukupan unos šećera.

3. Ali vodite računa da zdrave napitke ne zamenjujete onim sa veštačkim šećerom.

Čak i ako volite dijetalne gazirane napitke, vodite računa da ih nekonzumirate umesto zdravih napitaka, kao što je voda ili obrano mleko, kaže Rajt.

4. Ne prelazite preporučeni dnevni unos.

Nemojte premašivati preporučenu količinu veštačkih zaslađivača koju je definisala Agencija za hranu i lekove – ali ne brinite, to je teško postići. Na primer, morali biste da popijete preko 17 limenki dijetalne Coca-Cole da biste premašili dnevnu dozu aspartama, kaže Rajt.

5. Izbegavajte ih ako ste u drugom stanju ili patite od određenih poremećaja.

Osobe koje uvek treba da izbegavaju veštačke zaslađivače? Trudnice ili one sa genetskim poremećajem pod nazivom PKU, koji onemogućava razlaganje fenilalanina, sastojka određenih veštačkih zaslađivača kao što je aspartam.

Izvor : http://www.foxnews.com/lifestyle/2017/03/28/are-artificial-sweeteners-unhealthy-5-things-dietitians-want-to-know.html