Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Da li zaista postoji veza između šećera i karcinoma?

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Rad Belgijanaca na Varburgovom efektu nudi iznenađujuće nove uvide.

Naučnici se često pitaju da li postoji veza između količine šećera koju unosimo i karcinoma. Da li unos previše šećera povećava rizik od karicnoma ili dovodi do bržeg rasta ćelija karcinoma ako ga već imate?

Šećer hrani sve ćelije u organizmu – uključujući ćelije karcinoma – ali su istraživanja podeljena po pitanju vrste uticaja na rast karcinoma ili rizik od dobijanja te bolesti.

Klinika Mejo kaže da više šećera ne ubrzava rast postojećih ćelija karcinoma i da lišavanje tih ćelija šećera ne usporava njihovrast, ali je i oprezna povodom ove tvrdnje.

,,Međutim, postoje dokazi da je unos velikih količina šećera povezan sa povećanim rizikom od određenih vrsta karcinoma, uključujući karcinom jednjaka. Takođe može da dovede do gojenja i većeg rizika od gojaznosti i dijabetesa, što može da uveća rizik od karcinoma.’’

Dr Stejsi Kenedi iz Dejna-Farber instituta za istraživanje karcinoma je takođe oprezna.

,,Jedno od najčešćih pitanja naših pacijenata je ,,Da li šećer hrani karcinom?’’ Kao i kod većine istraživanja vezanih za ishranu, odgovor na ovo naizgled jednostavno pitanje jer u stvari prilično složeno’’, kaže ona.

,,Većina istraživanja o šećeru i karcinomu koristi podatke iz preliminarnih studija na životinjama i laboratorijskih analiza da bi izvukla zaključke. Nedavna istraživanja su se bavila detaljima ishrane pojedinca i unosa šećera i kako to može da utiče na rizik od karcinoma ili stopu preživljavanja, ali nema kontrolisanih ispitivanja na slučajnom uzorku koja pokazuju da šećer izaziva karcinom.’’

Ali nova istraživanja su možda pronašla vezu.

Varburgov efekat

Nemački doktor i fiziolog Oto Varburg je 1924. godinenaveo da je ćelijama karcinoma potreban šećer da bi rasle i da je njihov unos glukoze (šećera) mnogo veći nego kod normalnih, zdravih ćelija. Nazvana Varburgovim efektom, ova ideja da ćelije karcinoma brzo razlažu šećer, što naglo podstiče njihov rast, poslužila je kao osnova za nastavak istraživanja tokom prošlog veka, uključujući upotrebu PET skenova za otkrivanje karcinoma u organizmu.

U želji da detaljnije prouče Varburgov efekat, belgijski istraživači su sproveli devetogodišnju studiju u kojoj su tražili vezu između šećera i karcinoma. Po njihovim rečima, došli su do ,,ključnog otkrića’’ koje ,,pruža dokaz o pozitivnoj korelaciji između šećera i karcinoma, što može imati dalekosežan uticaj na posebno pravljene planove ishrane za pacijente sa karcinomom’’. Njihovo istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications.

,,Naše istraživanje otkriva kako veliki unos šećera kod ćelija karcinoma dovodi do začaranog kruga stalne stimulacije razvoja i rasta karcinoma’’, kaže autor studije Johan Tevelejn sa Instituta za biotehnologiju Flandrije i Univerziteta KU Leven.

,,Zato se time može objasniti korelacija između jačine Varburgovog efekta i agresivnosti tumora. Ova veza između šećera i karcinoma ima smrtonosne posledice. Naši rezultati predstavljaju temelj budućih istraživanja u ovoj oblasti, koja sada mogu da se vrše na mnogo precizniji i relevantniji način.’’

Ovaj tim je za istraživanje koristio ćelije kvasca zato što one sadrže iste ,,Ras’’ proteine koji se nalaze u ćelijama karcinoma. Ustanovili su da je u ćelijama kvasca sa velikim unosom glukoze došlo do prevelikog aktiviranja Ras proteina, što je omogućilo brži rast ovih ćelija.

Ali istraživači pojašnjavaju da je ovo daleko od konačnog suda o šećeru i karcinomu i da istraživačko otkriće nije isto što i medicinsko.

,,Ovi rezultati nisu dovoljni da bi se utvrdio primarni uzrok Varburgovog efekta’’, kaže Tevelejn. ,,Potrebna su dalja istraživanja da bi se ustanovilo da li je ovaj primarni uzrok prisutan i u ćelijama kvasca.’’

 

Izvor:https://www.mnn.com/health/fitness-well-being/stories/sugar-cancer-link-warburg-effect-research