Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Jedem slatko i mršavim? O, daaa!

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Svi se dobro osećamo kada pojedemo nešto slatko, a razlog vrlo jednostavan – šećeri utiču na mentalni doživljaj i podstiču lučenje serotonina. Bez njih smo podložniji depresivnom raspoloženju stoga, bilo kakva zabrana i odricanje loše utiču na naše mentalno stanje.

Bliži se leto i počinjemo da razmišljamo o izgledu u kupaćem kostimu. Pa, kako onda uživati u slatkim ukusima i mršaviti? Vrlo jednostavno - šećere zamenite niskokalorijskim i nekalorijskim zaslađivačima! S tim se slaže i nutricionista Ljubiša Knežević koji ističe da su zaslađivači dobra zamena za šećere. U pripremi slatkih đakonija najviše se koristi suklaroza, a može se kombinovati sa aspartamom i saharinom kako bi se došlo do najsličnijeg ukusa. Količina zaslađivača u receptima zavisi isključivo od lične želje konzumenta, ali imajte na umu da su ovi zaslađivači nekoliko stotina puta slađi od šećera, pa vodite računa o količini.

Suklaroza

Saharin

Stevija

Aspartam

600 puta slađa od šećera

300 puta slađi od šećera

200 puta slađa od šećera

200 puta slađi od šećera

2 kalorije po kašičici

Najbolje rezultate daje u kombinaciji sa šećerom

0 kalorija

0 kalorija

Otoporna na toplotu

Otporan na toplotu

Otorpna na toplotu

Pri visokim temperaturama gubi ukus, pa se preporučuje kao zaslađivač namirnicama koje se ne peku (žitarice, pića)

 

Pročitajte na koji način i koliko ćete kalorija uštedeti zamenom šećera sa zaslađivačima.

Kafa koja podstiče mršavljenje!

Mnogi ne mogu da zamisle dan bez kafe, a neki je piju i više puta dnevno. Stvar je ličnog ukusa da li je pijemo gorku, srednje zaslađenu ili baš slatku. Jedna kafena kašičica sadrži otprilike 4 grama šećera odnosno 20 kalorija. Ako uzmemo u obzir da prosečna osoba sladi kafu jednom kašičicom šećera, zamenom u viduzaslađivača možete uštedeti i do 150 kalorija nedeljno što, priznaćete, nije malo. Osim toga ćete omogućiti kafi da radi ono što najbolje zna – ubrzava vaš metabolizam i doprinosi mršavljenju.

Čokoladni brauni od 180 kalorija!

·         150 grama čokolade za kuvanje

·         100 grama šećera

·         150 grama maslaca

·         4 jaja

·         150 grama brašna

·         Prašak za pecivo

·         Vanilin šećer

 

 

Priprema: Jaja, vanilin šećer, zaslađivač penasto umutiti. Dodati prethodno istopljeni maslac i čokoladu, brašno i prašak za pecivo. U blago nauljeni pleh izručite smesu. Peći 25 minuta na 200 stepeni.

 

 

Sastojci sa liste nisu dijetalni, ali zamenom šećera kombinacijom suklaroze i saharina kolač gubi na kalorijskoj vrednosti za čak 400 kalorija. Takođe, čokolada za kuvanje je poznata kao prijatelj dobre linije. Dakle, jedno parče braunija iznosi 180 kalorija što je apsolutno prihvatljivo kada je u pitanju dnevni preporučeni unos kalorija od 2.200 kalorija. Savršen dezert koji možete pripremati i uštedeti čak i do 400 kalorija nedeljno. Posle mesec dana eto jednog kilograma manje!

Gazirano piće od 0 kalorija!

Šećer je pogonsko gorivo za mozak, a o gaziranim pićima često vladaju velike predrasude i malo je poznato da nam ona mogu pomoći da se pokrenemo i obezbediti dovoljnu količinu šećera ukoliko ih pijemo umereno. Na primer, jedna limenka Coca-Cole ima samo 140 kalorija. Ukoliko ste ljubitelj ovog pića, zamenite ga nekaloričnom alternativnom kao što je Coca Cola Zero koja sadrži 0 kalorija! Ako ste svakodnevni uživalac ovog pića to znači da ćete nedeljno štedeti neverovatnih 980 kalorija, a i dalje uživati u svom omiljenom ukusu.

Američke palačinke od 100 kalorija!

·         140 grama brašna

·         250 ml mleka

·         1 jaje

·         2 kašike šećera

·         2 kašičice praška za pecivo

·         Pola kašičice soli

·         Kockica istopljenogmaslaca

 

Ručno izmešajte sastojke. Zahvatite smesu tako da popuni ¼ kutlače. Dobro zagrejte tiganj, a kada počnu mehurići, okrenite na drugu stranu.

 

Jedna palačinka zaslađena niskokaloričnim zaslađivačem ima jedva ispod 100 kalorija! Obično se služi porcija od tri palačinke, a predstavlja jedan slasan obrok koji ima samo 300 kalorija.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com