Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Kako da ugađate sebi, a da budete fit?!

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Ona je zadužena za to što su neki od najdebljih ljudi u Americi sada šlang. Dakle, ona zna šta priča. Reč je o fitnes instruktorki Džen Vajderstorm, koja je glavni stručnjak u TV emisiji “The Biggest Loser”, a ovih dana je krenula na turneju na kojoj promoviše svoju novu knjigu “Diet Right for Your Personality Type”. Prvo izdanje ove knjige se rasprodalo čim se pojavilo u knjižarama. Upravo ova žena ima za vas najbolji savet kako da smršate!

- Nemojte nikada da zagorčavate život komplikovanim dijetama i onim standardnim “počinjem od ponedjeljka” obećanjem. Kao što ni kilograme niste skupili za jedan mesec, tako i ne pokušavajte da ih se oslobodite za 30 dana uz puno odricanja i muke. Treba da znate da je mnogo lakše da napravite male korake, a ne velike, zar ne? - rekla je Džen uz objašnjenje da je prvi korak edukacija, a zatim osnove well beinga briga o sebi. 

Dakle, ugodite sebi, promenite hranu, ali ne sasvim, počnite da vežbate i unosite mnogo tečnosti, to je mnogo bolje rešenje od odricanja i ubitačnih vežbi. 

Prema Džen, nikada ne treba da radite velike psihičke pripreme za dan D, dan kada počinjete obračun sa kilogramima. Za početak izaberite jedan dan u nedelji kada ćete da smanjite porcije i dobro pročitate na etiketma šta jedete. Recimo, rešili ste da smanjite šećere i ne jedete ništa slatko. Ali, onaj jogurt bez masnoća koji ste jutros popili verovatno je pun šećera. Zato, pravo broj jedan počnite da čitate etikete kada kupujete hranu, ali o tome ćemo nešto kasnije.  

Onda sledeće nedelje ubacite dva takva dana. Ne ustručavajte se da se nekada nagradite, da pogrešite, nije ništa strašno.  

Malim koracima ćete lakše da uhvatite “zamah” i dočekate onaj “trenutak spoznaje” da ste zreli da promenite nešto više u svom životu - i to će puno lakše da vam padne nego da se psihički pripremate na sve ili ništa.

Isto je i sa vežbama. Ne krećete odmah u teretanu. Jutarnje razgibavanje je odličan početak. Onda uvodite šetnju. Prvo običnu, a zatim ubrzajte korak. Sada, kada ste već stekli kondiciju možete da odaberete treninge. Šetnja i razgibavanje ostaju. Bićete začuđeni koliko će se vaša linija promeniti. 

Sve je ovo OK, sve dok vodite računa o čitanju deklaracija i brojanju kalorija. A brojanje kalorija ne ide bez čitanja deklaracije. 

 

Kako čitate deklaracije? 

Sećate se jogurta sa početka teksta. Pa šećere u njemu niko nije sakrio, oni su jasno naznačeni na deklaraciji, samo vi niste čitali. Deklaracija je lična karta hrane koju kupujete. U njoj nam je otkriveno sve, poreklo hrane, njena namena i sastav. I više ne možete da kažete da su vas prevarili. 

Šta sve možete da otkrijete.

1. Hranljiva vrednost

-  ovaj podatak nam govori koliko hranljivih supstanci se sadrži u 100 g ili 100 ml ili po jedinici serviranje određene namirnice. Tu se nalaze informacije o količini belančevina, ugljenih hidrata i masti. Uz to na deklaraciji mogu da se nađu i podaci o jednostavnim šećerima, zasićenim masnim kiselinama, vlaknima i natrijumu, o sadržaju skroba, jednostruko nezasićenih masnih kiselina, višestruko nazasićenih masnih kiselina, holesterola i bilo kog vitamina ili minerala samo ako se nalaze u značajnoj količini (to znači da sadrži bar 15 odsto procenata preporučenog dnevnog unosa). Osim toga možete da naiđete i na oznaku RDA, koja označava koliki ste pročenat vitamina uneli preko te namirnice u odnosu na preporučen dnevni unos.

2. Kalorije

Došli smo i do kalorija. Za početak treba da znamo da ženi, koja se bavi umerenom fizičkom aktivnošću treba oko 2.000 kalorija dnevno, a muškarcima oko 2.600 imamo krajnji cilj. Ostaje samo da lepo zbrojimo ono što nam piše na deklaraciji i napravimo savršen plan ishrane za period kada želite da smršate. Ne morate da baš da ga se sasvim pridržavate, ali kada imate spisak kalorija, crno na belo ispred sebe biće vam lakše da odredite šta kog dana možete da jedete i to bez griže savesti. 

Kalorije se na deklaracijama obeležavaju sa kcal i kJ. 

Bitno je i da znate koliko ste soli uneli. Recimo so se u deklaracijama krije iza natrijuma. Prihvatljiva količina je 0,1 i 0,6 g natrijuma na 100 grama, što oggovara između 0,3 i 1,5 g soli. Sve što treba da znate je da tokom dana smete da pojedete najviše 5 g soli. 

3. Konzervansi i aditivi 

U deklaraciji treba da budu navedeni i svi aditivi koji se koriste u proizvodnji hrane. To ne znači da je hrana otrovna, već da je bezbedna. Neki aditivi su prirodnog porekla, kao vitamini, vlakna, enzimi, prirodne boje i arome. Postoje i veštački u kojima je tačno određen hemijski spoj koji nije štetan za zdravlje. 

Trebalo bi da znate da maksimalno dopuštena količina aditiva u hrani 100 puta manja od količine kod koje postoji rizik za štetno delovanje na zdravlje bilo kog čoveka. 

Detaljnije na www.pronadjimeru.com