Koliko fizičke aktivnosti je potrebno deci?

children club

Deca i adolescenti treba da imaju 60 minuta (1 sat) ili više fizičke aktivnosti svakog dana.

Možda zvuči kao da je mnogo, ali ne brinite! Vaše dete možda već ispunjava preporuke za fizičku aktivnost za Amerikance. A vi ćete uskoro otkriti sve one jednostavne i lepe načine da pomognete svom detetu da ispuni ove preporuke. 

=““ =““ „0“ =“0″}

children club

Deca i adolescenti treba da imaju 60 minuta (1 sat) ili više fizičke aktivnosti svakog dana.

Možda zvuči kao da je mnogo, ali ne brinite! Vaše dete možda već ispunjava preporuke za fizičku aktivnost za Amerikance. A vi ćete uskoro otkriti sve one jednostavne i lepe načine da pomognete svom detetu da ispuni ove preporuke.Podstičite svoje dete da učestvuje u aktivnostima koje odgovaraju njegovom uzrastu, onima koje mu prijaju i nude raznovrsnost! Samo vodite računa da vaše dete ili adolescent primenjuje tri vrste fizičke aktivnosti:

 

1. aerobna aktivnost

Aerobna aktivnost treba da čini najveći deo fizičke aktivnosti vašeg deteta od 60 ili više minuta svakog dana. Tu spada aerobna aktivnost umerenog intenziteta, kao što je brza šetnja, ili intenzivna aktivnost, kao što je trčanje. Vodite računa da uključite intenzivnu fizičku aktivnost najmanje 3 dana u nedelji.

2. Jačanje mišića

Obuhvata aktivnosti za jačanje mišića, kao što su gimnastika ili sklekovi, najmanje 3 dana u toku nedelje kao deo fizičke aktivnosti vašeg deteta od 60 ili više minuta.

3. Jačanje kostiju

Obuhvata aktivnosti za jačanje kostiju, kao što su preskakanje konopca ili trčanje, najmanje 3 dana nedeljno kao deo fizičke aktivnosti vašeg deteta od 60 ili više minuta.

Na skali od 0 do 10, gde je sedenje 0 a najviši nivo aktivnosti 10, aktivnost umerenog intenziteta iznosi 5 ili 6. Kad se vaš sin bavi aktivnošću umerenog intenziteta, rad njegovog srca i disanje su brži od normalnog. Intenzivna aktivnost iznosi 7 ili 8. Kad se vaš sin bavi intenzivnom aktivnošću, rad njegovog srca i disanje su mnogo brži od normalnog.

Još jedan način da odredite intenzitet jeste da razmislite o aktivnosti kojom se vaše dete bavi i uporedite je sa prosečnim detetom. Kolikim intenzitetom bi se bavilo prosečno dete? Na primer, kada vaša ćerka ide peške u školu sa drugarima svakog jutra, verovatno se bavi fizičkom aktivnošću umerenog intenziteta. Ali dok je u školi, kada trči ili juri  druge dok igraju šuge, verovatno se bavi intenzivnom aktivnošću.

Šta se podrazumeva pod aktivnostima koje odgovaraju uzrastu deteta?

Neke fizičke aktivnosti više odgovaraju deci nego adolescentima. Na primer, deci obično nisu potrebni formalni programi za jačanje mišića, kao što je dizanje tegova. Mlađa deca najčešće jačaju mišiće kada se bave gimnastikom, igraju u dečjoj kućici sa toboganom ili penju na drveće. Kako odrastaju i postaju adolescenti, mogu početi sa strukturisanim programima za jačanje mišića. Na primer, mogu da se bave ovim vrstama programa uz treninge sa fudbalskim ili košarkaškim timom.

Izvor: http://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/children/index.htm

=““ =““ „0“ =“0″}

Povezani tekstovi

Back to top button