Plan ishrane koji zamenjuje povremeno uzdržavanje od hrane

Food Guidelines

Neki stručnjaci kažu da je povremeno uzdržavanje od hrane u stvari dobro za vas, ali ako vas osećaj gladi izluđuje, prebacite se na ishranu koja podrazumeva super niskokalorične obroke

=““ =““ „0“ =“0″}

Food Guidelines

Neki stručnjaci kažu da je povremeno uzdržavanje od hrane u stvari dobro za vas, ali ako vas osećaj gladi izluđuje, prebacite se na ishranu koja podrazumeva super niskokalorične obroke

Smanjivanje kalorija kroz povremeno uzdržavanje od hrane ili svakodnevno, dugoročno ograničavanje kalorija možda izaziva kontroverzna mišljenja, ali predstavlja tehniku ishrane koja se već neko vreme primenjuje – i u poslednje vreme postaje sve popularnije. Nova istraživanja čak pokazuju da povremeno uzdržavanje od hrane poboljšava kognitivnu funkciju (pored smanjenja rizika od hroničnih bolesti i mogućeg produžetka života).

 

Ali ako vam se ideja o povremenom uzdržavanju od hrane ne dopada, evo dobrih vesti: prema rezultatima nove studije, objavljenim u časopisu Cell Metabolism, možete da iskoristite neke od ovih prednosti smanjenja unosa kalorija tokom samo pet dana mesečno.

Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu (UCLA) stavili su 19 osoba na dijetu tokom pet dana u mesecu u periodu od tri meseca. Prvog dana, dijeta je podrazumevala unos 1.090 kalorija; od drugog do petog dana se unosilo po 725 kalorija. Tokom ostalih dana u mesecu učesnici su jeli kao i obično. Na kraju su se nivo šećera u krvi i markeri upalnog procesa (znaci koji ukazuju na bolest) poboljšali, čak i nakon što su počeli da jedu normalno.

Pre nego što počnete sa ovim, imajte sledeće na umu: ovi učesnici su bili pod nadzorom istraživača i jeli su pažljivo izbalansiranu mešavinu hrane koja je pripremana za njih. Istraživanja dugoročnog ograničavanja kalorija i povremenog uzdržavanja od hrane su još uvek nova i stručnjaci još uvek ne preporučuju ovaj način ishrane za sve.

Ishrana učesnika je pažljivo odabrana za ovu studiju, ali ako vam se povremeno uzdržavanje od hrane baš i ne dopada, pogledajte ovaj jednodnevni plan ishrane koji podrazumeva unos ukupno 725 kalorija.

 

Doručak: dva parčeta hrskavog ražanog hleba (55 kalorija) sa iseckanim komadićima 1/4 avokada. Odgore stavite iseckano tvrdo kuvano jaje i posolite dimljenom solju.

Ručak: obilna salata sa dve šolje zelene salate, 85 grama blage tune, 1 šoljom čeri paradajza, 1/3 šoljom otopljenog smrznutog kukuruza, 1 šoljom iseckanog krastavca, 1 kafenom kašičicom maslinovog ulja i 2 kafene kašičice crvenog vinskog sirćeta.

Večera: obogaćena supa od crnog pasulja. Dodajte 1 šolju smrznutog spanaća na 1 šolju supe od crnog pasulja (140 kalorija), dodajte vodu i zagrejte.

Užina ili desert: 1 šolja trešnji.

Izvor: http://www.shape.com/weight-loss/food-weight-loss/diet-plan-fakes-intermittent-fasting

Povezani tekstovi

Back to top button