Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

POREMEĆAJ RADA ŠTITNE ŽLEZDE MOŽE UZROKOVATI OPADANJE KOSE

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Vaša kosa odraz je Vašeg celokupnog zdravlja. Narušena ravnoteža bilo koje vrste u Vašem organizmu može dovesti do usporavanja ili čak zaustavljanja rasta kose, odnosno njenog opadanja. Opadanje kose može između ostalog biti simptom disbalansa štitne žlezde. Mnogo često se, nažalost, zanemari uticaj hormona štitne žlezde na kosu pa se previdi razlog promena na kosi.

Problemi sa štitnom žlezdom su jedan od najčešćih razloga za opadanje kose kod žena iako se često zanemari ta povezanost. Naročito smanjena funkcija štitne žlezde daje izraženo opadanje kose zbog poremećaja ciklusa dlake.  Javlja se telogeni efluvium , naglo i silno izraženo opadanje kose. Može opadati čak 200 dlaka tokom dana. Nepravilna funkcija štitnjače uzrokuje da folikuli dlaka ostaju duže vreme u fazi opadanja, čime je poremećen normalan ciklus i gubitak kose je povećan. Isto tako, posredno, preko poremećaja menstrualnog ciklusa, štitna neravnoteža uzrokuje opadanje kose.

Osim gubitka kose, žene sa problemima štitnjače imaju i izraženo suvu i lomljivu kosu i skalp. Funkcija lojnih žlezda je afektirana tiroidnim hormonima pa žlezde rade oslabjeno i produkuju manje masnoće ,neophodne da bi održali  hidrolipidni sloj koji štiti kožu i kosu i održava hidrataciju.

Neophodno je da se tretira primarni problem, znači da se prima terapija za štitnu žlezdu u koordinaciji sa endokrinologom. Ponekad se i samom stabilizacijom tiroidnih hormona i opadanje kose stabilzuje ali u nekim slučajevima ne. Naročito ako postoji genetska predispozicija za gubitak kose onda telogeni efluviujum zbog štitnjače može da ostavi trajne posledice po kosu.

Na opadanje kose se nadovezuje difuzno istanjenje i slabljenje kose, a funkcija korena dlake značajno se smanjuje. Nadalje nastaje trajni gubitak kose.

Da bi se sprečio trajni gubitak kose, terapija protiv opdanja kose i za stimulaciju rasta kose je imperativ. Dodatno se sa tretmanina za negu kose definiše dobra struktura i tekstura dlake za optimalan izgled kose.

Kako bi se utvrdio stepen oštećenja i istanjivanja kose upotrebljavaju se moderne sofisticirane kompijuterske analize kose i vlasišta, sa kojim se utvrđuje tačno stanje korena kose(folikula), kao i stanje kutikule dlake (spoljni omotač kose).

Veoma je bitno obratiti se trihologu za stručno mišljenje i adekvatan pregled (analizu kose i kože glave tihoskopom) već pri prvim znacima promena na kosi kako bi i rezultati terapije bili efikasniji i brži!

dr Dušica Mitrović- spec. triholog