Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Recept za aktivnosti koje dokazano poboljšavaju zdravlje i dobrobit

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Teretane, grupe za šetnju, kulinarski klubovi i volontiranje su delotvorni za unapređenje zdravlja i dobrobiti, prema tvrdnjama jedne grupe osoba sa trajnim zdravstvenim problemima.

Ključan za uspeh je bio ,,čovek veze’’ koji je učesnicima pomagao da izaberu svoju aktivnost i podržavao ih tokom celog programa.

Dubinska studija akademika sa Univerziteta u Njukaslu pokazuje da prepisivanje nemedicinskih društvenih aktivnosti pomaže osobama sa trajnim zdravstvenim problemima, a njeni rezultati su objavljeni u časopisu BMJ Open.

,,Rezultati pokazuju da prepisivanje društvenih aktivnosti kao što je klub baštovana za osobu sa srčanom bolešću, na primer, zaista pomaže’’, kaže dr Suzan Mofat, stručnjak za socijalnu gerontologiju.

,,Osobe koje su učestvovale u ovoj studiji kažu da ih je prepisivanje društvenih aktivnosti učinilo aktivnijim, da im je pomoglo da smršaju i da su se osećali manje anksiozno i izolovano, što je dovelo do toga da se osećaju bolje.

,,Ovo je prvi put da je ova vrsta nemedicinskih intervencija u potpunosti analizirana u vezi sa problemima sa fizičkim zdravljem i rezultati su veoma ohrabrujući.

,,Studija je takođe ukazala na značaj posebne osobe, čoveka veze, koji pomaže ljudima sa problemima kao što su socijalna pomoć, dugovanja, stanovanje – ukratko, svim elementima života i načina života, jer se pokazalo da to poboljšava zdravlje i obrobit date osobe.’’

Nemedicinska pomoć

Studija je zasnovana na intervjuima sa trideset od 2.400 osoba koje su koristile usluge čoveka veze, pri čemu su učesnici istakli da su ih zdravstveni problemi duboko pogodili na fizičkom, emotivnom i društvenom planu. Detaljno su opisali fizičke efekte kao što su bol, nesanica, propratni efekti lekova i veliki problemi u funkcionisanju, a mnogi su objasnili da je sve to dovelo do depresije i anksioznosti i da su se problemi pogoršavali sa starenjem.

U intervjuima su objasnili kako su im rad sa čovekom veze na pronalaženju odgovarajuće aktivnosti i podrška u rešavanju finansijskih problema pomogli da izgrade samopouzdanje i nezavisnost.

Aktivnosti kao što je baštovanstvo, plesni klubovi i volonterski rad su im pomogle da smršaju i poboljšaju fizičku kondiciju, što je dovelo do bolje kontrole bola i zamora. Takođe su se osetili manje društveno izolovanim i unapredili samopouzdanje i mentalno zdravlje.

Izvor: https://medicalxpress.com/news/2017-07-prescription-shown-health-well-being.html