Stepen hidratacije može da utiče na kardiovaskularno zdravlje

hydratation

Manja dehidracija može da dovede do srčanih bolesti i otvrdnjavanje arterija u istoj meri kao pušenje kod mladih, zdravih mušaraca, kažu rezultati jedne nove studije.

 

hydratation

Manja dehidracija može da dovede do srčanih bolesti i otvrdnjavanje arterija u istoj meri kao pušenje kod mladih, zdravih mušaraca, kažu rezultati jedne nove studije.

Istraživači sa Univerziteta Harokopio (Kaliteja, Grčka), Univerzitetske bolnice Aleksandra (Atina, Grčka) i Univerziteta Arkanzasa (Fajetvil, SAD) sproveli su studiju na 10 mladih, zdravih muškaraca (prosek godina 24,3, prosečna težina 80,8 kg, prosečan BMI 24,3 kg/m2) da bi videli da li akutna hipohidratacija utiče na endotelijsku i kardiovaskularnu funkciju. Kod svakog ispitanika je dva puta merena endotelijska funkcija metodom dilatacije posredovane protokom (FMD) u stanju normalne i smanjene hidratacije u razmaku od 24 časa.

Nakon provere u stanju normalne hidratacije, ispitanici su hodali  umerenim intenzitetom u trajanju od 100 minuta da bi postigli hipohidrataciju od −2 odsto telesne mase; tokom preostalogdela dana im je obezbeđena standardna ishrana sa malim sadržajem vode. Sledećeg jutra  su beleženi pokazatelji hidratacije i endotelijske funkcije. Rezultati su pokazali da je došlo do smanjenja obima plazme (3,5 ± 1,8%), i povećanog osmoliteta plazme (prosek 9 mmol/kg), uz smanjenje FMD u za proseku 27 odsto. Studija je objavljena u martovskom izdanju časopisa European Journal of Nutrition.

,,Možete da budete blago dehidrirani a da i ne znate, pri čemu dolazi do pogoršanja endotelijske funkcije slične kao kod pušenja cigarete’’, kaže jedan od autora, dr Stavros Kavuras Stavros Kavouras), koordinator naučnog programa vežbanja na Univezitetu Arkanzasa. ,,Stepen dehidracije kod ovih promena iznosi manje od dva odsto, što je blizu praga kada ljudi počinju da osećaju žeđ.’’

Vaskularni endotelijum je aktivni parakrini, endokrini i autokrini organ koji je nezamenljiv za regulisanje vaskularnog tonusa i održavanja vaskularne homeostaze. Endotelijska disfunkcija usled faktora rizika od kardiovaskularnih bolesti podstiče i rane i kasne mehanizme ateroskleroze, uključujući jaču reakciju adhezionih molekula, povećano lučenje hemokina i adherentnost leukocita, veću ćelijsku propustljivost, pojačanu oksidaciju lipoproteina male gustine, aktivaciju plateleta, povećanje citokina i množenje i kretanje vaskularnih glatkih mišićnih ćelija.

 

http://www.hospimedica.com/critical-care/articles/294763218/hydration-levels-can-affect-cardiovascular-health.html

=““ =““ „0“ =“0″}

Povezani tekstovi

Back to top button