Zaboravite na dijetu, vežbanje može da vam pomogne da smršate

exercise running

Otkrića potvrđuju da je vežbanje važna komponenta celokupnog zdravlja i da je od ključnog značaja u borbi protiv gojaznosti

=““ =““ „0“ =“0″}

exercise running

Otkrića potvrđuju da je vežbanje važna komponenta celokupnog zdravlja i da je od ključnog značaja u borbi protiv gojaznosti.

Ako pokušavate da smršate, bolje je da se koncentrišete da ne propuštate vežbanje umesto da preskačete obroke, kažu rezultati jedne nove studije.

Istraživači su ustanovili da vežbanje igra značajnu ulogu u borbi protiv gojaznosti time što podstiče rad metabolizma i zdrave promene kod mikroba u crevima, mikroskopskim organizmima u našim crevima koji razlažu hranu i mogu da doprinesu smanjenju gojaznosti.

,,Ova otkrića potvrđuju da je vežbanje važna komponenta celokupnog zdravlja i da je od ključnog značaja u borbi protiv gojaznosti, naročito u ranoj mladosti’’, kaže Viktorija Vijera-Poter sa Univerziteta u Mizuriju.

Ova otkrića su objavljena u časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise.

,,Svrha studije je bila da se vežbanje prouči nezavisno od mršavljenja kako bismo uvrdili druge metaboličke prednosti vezane za fizičku aktivnost’’, kaže Vijera-Poter.

,,Cilj nam je bio da izdvojimo šta kod mršavljenja putem dijete utiče na adipozu, ili masno tkivo, a šta se može pripisati vežbanju’’, dodala je ona.

Tim je podelio mlade pacove sklone gojaznosti u tri grupe kako bi proučio uticaj vežbanja na njihovu metaboličku funkciju i masno tkivo. Svima je davana hrana bogata mastima.

Dve od ove tri grupe su bile sedentarne a treća je mogla da vežba na rotirajućem točku.

Rezultati su pokazali da su pacovi koji su vežbali bili metabolički zdraviji od sedentarnih grupa i da su razvili različite crevne mikrobe u odnosu na druge dve grupe, uprkos tome što su jeli istu količinu hrane.

,,Zaključak je da su pacovi koji su vežbali imali bolji metabolizam, bili aktivniji kad nisu trčali na svojim točkovima i da su doživeli promenu u crevnim mikrobima, što ih je možda dovelo u bolju poziciju da izbegnu buduće gojenje u poređenju sa ostalim grupama’’, ističe Vijera-Poter.

http://www.business-standard.com/article/current-affairs/forget-dieting-exercise-can-help-you-lose-weight-116051700443_1.html

Povezani tekstovi

Back to top button