Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Hrana za mozak: Šta jesti za bolju koncentraciju?


Donosimo vam nekoliko namirnica koje bi trebalo da uvrstite u svoj jelovnik ako želite više koncentracije.

KOFEIN
Većina nas ne može pravilno da započne dan ako se ne konsultujemo sa šoljicom kafe. Ona je idealna za razbuđivanje i fokusiranje, ali nemojte preterati u količini, s obzirom da previše konzumirane kafe može dovesti do tremora, glavobolje i nesanice. ***Sok od cvekle je prava energetska bomba

VOĆNI ŠEĆERI
Mala količina voćnih šećera može vašem mozgu dati potrebnu snagu za intelektualni napor, ali morate takođe biti svesni kako će ovaj skok koncentracije biti kratkog veka. Jedite slatko sveže voće, ali i testeninu od celog zrna.

RIBA
Na nedeljnom jelovniku riba bi trebalo da se nađe najmanje dva puta kako biste svoj organizam opskrbili dovoljnim količinama omega-3 masnih kiselina. Omega-3 štite od Alchajmerove bolesti, senilne makularne degeneracije oka, osteoartritisa, bolesti kardio vaskularnog sistema, jača kosti, a čak i mališanima pomaže da brže nauče da čitaju. Održite svoj um britkim uz prirodne masne kiseline. Rudnici omega-3 masnih kiselina su ribe poput lososa, tune, sardina i sleđa te orasi (brazilski i australski oraščići). Dok se riblje ulje najčešće uzima kao dodatak ishrani bogat omega-3 masnim kiselinama, ulje lanenih semenki predstavlja omiljen izvor ovih bogatih nutrijenata za vegetarijance. ***Povedite računa: Brza hrana zaglupljuje decu!

ORAŠASTI PLODOVI
Uživajte u šaci orašastog voća bez griže savesti jer ćete se tako "nakrcati“ antioksidansima i proteinima kojima nećete misliti na glad, nego na svoje zadatke koji čekaju rešavanje. Orašasti plodovi takođe štite mozak od kognitivnog opadanja i osiguravaju bolje rešavanje ukrštenica pod stare dane.

BOROVNICE
Borovnice su pravi rudnik antioksidanasa, vitamina i minerala, posebno kalcijuma, fosfora i gvožđa i vitamina C. Antocijanin, flavonoid koji borovnici daje prepoznatljivu ljubičastu boju, povezan je s mnogim zdravstvenim dobrobitima: ovo ukusno voće se preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl. Takođe, borovnice mogu olakšati fibrozu jetre, smanjiti veličinu tumora i pomažu da se mozak održi u tip-top stanju, piše Ordinacija. ***Šta treba jesti pre odlaska u krevet

ZELENO LISNATO POVRĆE
Neka vaših pet porcija povrća, koje stručnjaci preporučuju svakog dana uz pet porcija voća, uključuju spanać, brokoli, peršun i prokelj, tj. zeleno lisnato povrće koje olakšava koncentraciju zahvaljujući bogatom sadržaju folne kiseline.

Hrana za mozak: Šta jesti za bolju koncentraciju?

email print  

Izvor: S media, foto: Guliver/Thinkstock